Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. decembar 2015. 18:55

Održan pripremni sastanak POSP-a

Na današnjem pripremnom sastanku razgovarano je o prijedlogu dnevnog reda 11. sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji će biti održan 16. i 17. decembra 2015. godine u Strazburu.

O trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosu između Evropske unije i Crne Gore, u ime Evropske komisije govoriće Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko susjedstvo i pregovore o proširenju, a u ime Savjeta Nikolas Šmit (Nikolas Schmit), ministar rada, zapošljavanja, socijalne i solidarne ekonomije.

Izvjestioci za tačku posvećenu nedavnim protestima u Podgorici u ime Evropskog Parlamenta biće potpredśednica EP Ulrike Lunaček, a u ime Skupštine Crne Gore poslanik Obrad Mišo Stanišić. Izvjestioci za tačku o vladavini prava, uključujući izborno zakonodavstvo biće poslanik Jožo Radoš u ime Evropskog Parlamenta, dok ćeu ime crnogorske delegacije govoriti poslanica Azra Jasavić i potpredśednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić. U okviru tačke posvećene zaštiti temeljnih prava i sloboda za izvjestioce određeni su poslanica Nada Drobnjak i poslanik Darko Pajović. Izvjestioci na temu održivog razvoja i zaštite životne sredine biće poslanici Darko Pajović i Izet Bralić i potpredśednica Evropskog Parlamenta Ulrike Lunaček. Izvjestioci za tačku posvećenu fiskalnoj ekonomiji, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza na globalnom i nacionalnom nivou biće predśedavajuća POSP-u poslanica Anneliese Dodds i poslanici Mevludin Nuhodžić i Danko Šarančić.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.