Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 15. decembar 2015. 14:26

XI sastanak POSP-a

Jedanaesti sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) održaće se 16. i 17. decembra 2015. godine u Strazburu.

Sastanku će predśedavati predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i poslanica Evropskog parlamenta Aneliz Dods (Anneliese Dodds).

U ime Evropske komisije na XI sastanku POSP-a govoriće Dirk Lange, šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za Evropsko suśedstvo i pregovore o proširenju, dok će se u ime Savjeta prisutnima obratiti Nikolas Šmit (Nikolas Schmit), ministar rada, zapošljavanja, socijalne i solidarne ekonomije.

Teme koje će se razmatrati, pored uobičajene, posvećene trenutnom stanju pristupnih pregovora i odnosu između Evropske unije i Crne Gore tiču se nedavnih protesta, zatim zaštite temeljnih prava i sloboda, izbornog zakonodavstva i vladavine prava, te pitanja održivog razvoja, zaštite životne sredine i fiskalne ekonomije.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj odbor čine po četrnaest poslanika Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta.