Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 22. novembar 2013. 18:08

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović sastao se sa generalnom sekretarkom Narodne skupštine Republike Srbije Janom Ljubičić

Razmijenjena mišljenja i iskustva o radu parlamentarne službe

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović, upoznao je generalnu sekretarku Narodne skupštine Republike Srbije, Janu Ljubičić sa izmjenama i novinama u radu Službe Skupštine Crne Gore uvedenim tokom prethodnih nekoliko godina, posebno u dijelu jačanja stručne podrške poslanicima, kroz izradu informativnih pregleda, analizu harmonizovanosti propisa, razvijanje istraživačkog odsjeka i jačanje cjelokupnih administrativnih kapaciteta. Takođe je predstavio nedavno usvojeni Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji Službe Skupštine, kao i prateća podzakonska akta, koji predstavlja rezultat dosadašnjeg evolutivnog razvoja u oblasti ljudskih resursa.

Na današnjem sastanku posebno je bilo riječi o organizovanju i ulozi parlamentarne administracije u procesu integracije u Evropsku uniju. Davidović je istakao da su službenici Skupštine Crne Gore članovi radnih grupa za pripremu pregovora, što je prvi put da je parlament jedne zemlje na ovaj način uključen u proces, a prednosti ovog rješenja su prvenstveno veća znanja sekretara radnih tijela i službenika o pravu EU i njegovom prenošenju u pravni sistem Crne Gore, koja su se pokazala veoma korisnim u proučavanju predloga zakona i usklađenosti sa zakonodavstvom EU.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore i generalna sekretarka Narodne skupštine Republike Srbije razmijenili su mišljenja i iskustva u pogledu zakonskih rješenja i praksi koje se odnose na zapošljavanje i pitanja iz radnih odnosa.

Generalna sekretarka Narodne skupštine Srbije Jana Ljubičić, informisala je sagovornika o sadržaju Zakona o Narodnoj skupštini Srbije, posebno iz ugla nezavisnosti koje ovo zakonsko rješenje obezbjeđuje u značajnim segmentima funkcionisanja parlamenta, kao i odgovornosti generalnog sekretara i efekata postojećih rješenja na efikasan rad službe.

Ukazujući na značaj stalnog stručnog osposobljavanja parlamentarne administracije, sagovornici su se složili da postoji obostrani interes službi dva parlamenta, za dalje unapređivanje saradnje.

Pośeta generalne sekretarke Ljubičić i njenih saradnika, organizovana je uz podršku Nacionalog demokratskog instituta iz Beograda.