Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 22. januar 2014. 13:38

Pośeta predstavnika Službe Parlamenta Grčke

Predstavnici Službe za implementaciju evropskih programa grčkog Parlamenta boravili su  20. i 21. januara 2014. godine u pośeti Skupštini Crne Gore. Pośeta je organizovana u cilju razmatranja mogućnosti i modela korišćenja sredstava iz evropskih fondova za implementaciju projekata usmjerenih unapređenju kapaciteta i kvaliteta rada Skupštine Crne Gore.

Na sastanku eksperata Parlamenta Grčke i generalnog sekretara Skupštine Crne Gore Damira Davidovića razmotrena su pitanja unapređenja bilateralne saradnje službi dva parlamenta, kao i identifikovanja realnih potreba Skupštine koje će poslužiti kao osnova za razvoj i implementaciju budućih projekata. Kako bi eksperti stekli bolji uvid u trenutno stanje i prioritete Skupštine, koji su potrebni za okvirno definisanje aranžmana za planiranje i pripremu projektne dokumentacije i predloga, kao i koordinaciju sprovođenja projekata iz EU fondova, organizovan je niz sastanaka sa predstavnicima organizacionih jedinica Službe koji su goste, između ostalog, informisali o novinama koje su u proteklom periodu uvedene u Skupštini Crne Gore u cilju daljeg jačanja njene zakonodavne i nadzorne uloge, razvoja istraživačkog odsjeka, unapređenja administrativnih kapaciteta i stručnog usavršavanja službenika.

Takođe, gosti iz Grčke su održali prezentaciju za službenike crnogorskog parlamenta o organizaciji i ulozi Službe za implementaciju evropskih programa, kao specifične jedinice u strukturi grčkog Parlamenta odgovorne za koordinaciju i implementaciju projekata koji se finansiraju iz fondova i programa Evropske unije, i prenijeli svoje iskustvo iz oblasti sprovođenje složenih EU procedura i upravljanja projektima.

Delegaciju su činili predstavnici Službe za implementaciju evropskih programa, koordinator Vasilios Svolopoulos, kao i savjetnici Dimitris Korizis i Ilias Iliadis.