Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. decembar 2014. 15:52

Generalni sekretar Skupštine učestvovao na Konferenciji povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Siniša Stanković učestvovao je danas na Konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, koju je organizovao Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Institucijom Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i NVO “Građanska alijansa”.

U okviru rasprave o temi “Pristupačnost i lica sa invaliditetom”, generalni sekretar Stanković je istakao da je  Skupština Crne Gore od početka 2011. godine objavila tri javna poziva za nabavku koso-podižuće platforme za potrebe osoba sa invaliditetom. Međutim, sva tri postupka javne nabavke su neuspješno okončana, zbog tehničko-pravnih razloga. Akcionim planom prilagođavanja objekata u javnoj upotrebi za pristup, kretanje i upotrebu licima smanjene pokretljivosti za 2014. godinu, koji je donijelo Ministarstvo održivog razvoja, predviđeni su neophodni elementi pristupačnosti.  Direkcija za javne radove raspisala je u prvoj polovini ove godine tender za izradu tehničke dokumentacije za sve objekte obuhvaćene planom, među kojima je i zgrada Skupštine, tako da je izabran ponuđač i već je završena izrada i revizija projekta za zgradu Skupštine, a slijedi tender za izvođenje radova, koji će, takođe, pripremiti i objaviti Direkcija za javne radove.

Generalni sekretar je ocijenio da će tokom naredne godine licima smanjene pokretljivosti biti omogućen pristup zgradi Skupštine, koja je sagrađena  1954. godine, što otežava iznalaženje adekvatnog rješenja, uz zaključak da nesmetan pristup ovih lica zgradi parlamenta  predstavlja nužan predluslov za ostvarivanje principa otvorenosti i transparentnosti.