Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 18. oktobar 2015. 14:49

Generalni sekretar Siniša Stanković učestvuje na sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja UN-a

Sastanak Asocijacije generalnih sekretara parlamenata, kao savjetodavnog tijela  Interparlamentarne unije, održava se uporedo sa zasijedanjem Parlamentarne skupštine IPU, od 18. do 22. oktobra u Ženevi.

Dnevnim redom su predviđene tri generalne debate, na teme socijalnog sastava parlamenata, sprečavanja sukoba interesa u parlamentu i uticaja neposrednog izbora predśednika parlamentarnih odbora. Pored toga, generalni sekretari će tokom tri dana imati izlaganja o aktuelnim pitanjima, među kojima su parlamentarni nadzor nad podzakonskim aktima, uloga parlamenta u strateškom planiranju na nacionalnom nivou, uređenje finansijskih nadoknada poslanicima i komunikacija u parlamentima. Takođe, biće razmijenjena iskustva o brojnim pitanjima i izazovima sa kojima se susrijeću parlamentarne administracije u svakodnevnom radu. Na sastanku Asocijacije generalnih sekretara parlamenata će biti razmotrene i aktivnosti Interparlamentarne unije, kao i administrativna i finansijska pitanja.

Posljednjeg dana zasijedanja Parlamentarne skupštine, biće održana zajednička konferencija IPU i Asocijacije generalnih sekretara parlamenata sa temom: „Moć parlamenta da traži odgovornost od vlade: stvarnost i perspektive“.