Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
utorak, 26. mart 2013. 10:01

Sastanak generalnog sekretara sa predstavnicima programa SIGMA

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović sastao se danas sa ekspertom programa SIGMA Klausom Gecom (Klaus Goetz) i predstavnikom programa Klasom Klasom (Klas Klaas), koji borave u dvodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Cilj posjete je dobijanje informacija o radu parlamenta i koordinaciji evropskih integracija, koje su potrebne za pripremu analitičkog dokumenta o procesu kreiranja javnih politika, uključujući i zakonodavni proces, kao i koordinaciji između državnih organa i unutar državne uprave. Ova studija, koja se radi prvi put, pružiće obuhvatnu analizu i sugestije u pogledu unapređivanja procesa i procedura.

Generalni sekretar informisao je sagovornike o napretku koji je Skupština Crne Gore ostvarila u prethodnom periodu, kako u pogledu jačanja njene zakonodavne i nadzorne uloge, tako i u pogledu unapređenja stručnih i administrativnih kapaciteta. S tim u vezi, posebno je istaknut značaj usvajanja izmjena Poslovnika Skupštine koje su imale za cilj dalje unapređenje rada i stvaranje organizacionih i drugih preduslova za jačanje nadzorne uloge parlamenta. Posebna pažnja, takođe, posvećena je unapređenju planiranja rada Skupštine, ali i stručnom usavršavanju službenika naročito u pogledu vršenja provjere usklađenosti zakonodavstva Crne Gore sa pravom EU.

Eksperti SIGMA izrazili su zadovoljstvo zbog napretka koji je Skupština ostvarila, naročito u pogledu transparentnosti njenog rada i dostupnosti svih informacija o radu Skupštine.

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o konkretnim mjerama na planu jačanja zakonodavne i kontrolne uloge parlamenta u 2013. godini, prostornim kapacitetima Skupštine, postupku zapošljavanja i stručnoj podršci radu klubova poslanika.

Pored sastanka sa generalnim sekretarom predstavnici programa SIGMA sastali su se danas i sa predsjednikom i članovima Zakonodavnog odbora i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, šefom Kabineta predsjednika Skupštine, pomoćnicom generalnog sekeretara, sekretarom Ustavnog odbora i službenicima Odsjeka za istraživanje, analizu, biblioteku i dokumentaciju.