Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 04. decembar 2015. 18:12

Održan sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Učešće javnosti od velikog značaja za rad parlamenta  

Generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković učestvovao je na sastanku generalnih sekretara parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan u Tirani u organizaciji Predstavništva OEBS-a u Albaniji u saradnji sa Parlamentom Albanije.

U fokusu sastanka bile su teme koje se odnose na transparentnost i učešće javnosti u zakonodavnom procesu. U uvodnom obraćanju, predśednik Parlamenta Albanije Ilir Meta istakao je značaj transparentnosti kao instrumenta koji zadovoljava viziju inkluzivnog, dostupnog i efikasnog parlamenta, dok je vršilac dužnosti šefa Predstavništva OEBS-a u Albaniji Robert Wilton podvukao potrebu građana da imaju što više informacija o radu parlamenta, jer samo tako mogu zahtijevati veću odgovornost od svojih izabranih predstavnika. Sastanak je bio i prilika za učesnike da razmijene iskustva u vezi sa načinima za jačanje veze između parlamenta i građana, a bilo je riječi i o razvoju strategija komunikacije.

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore je u okviru sesije posvećene strateškom planiranju i izradi akcionih planova u parlamentu ukazao na značaj strateškog pristupa u planiranju i realizaciji aktivnosti u bilo kojoj organizaciji, pa tako i parlamentu. Stanković je dodao da su brojni pomaci u radu Službe Skupštine, pa i Skupštine u cjelini, upravo rezultat takvog pristupa i pažljivo sprovedenog procesa planiranja. Ukazano je i na izuzetno visok stepen transparentnosti koji je postigla Skupština Crne Gore.