Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
četvrtak, 21. mart 2013. 10:03

Susret Davidović-Voker

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović primio je Lorija Vokera, šefa deska NATO-a za Crnu Goru.

Generalni sekretar je informisao sagovornika o najvažnijim pomacima u radu Skupštine Crne Gore tokom prethodne godine. Posebno je bilo riječi o izmjenama Poslovnika Skupštine, na osnovu kojih su, umjesto ranijeg Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, formirani Ustavni odbor i Zakonodavni odbor, dok je Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije podijeljen na Odbor za međunarodne odnose i iseljenike i Odbor za evropske integracije, a ustanovljen je i novi Odbor  za antikorupciju .

Bilo je riječi i o ulozi Skupštine Crne Gore u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, uključujući i ulogu Odbora za evropske integracije u praćenju pregovora, kao i proširene nadležnosti matičnih odbora u praćenju i ocjenjivanju usklađenosti zakona sa pravnom tekovinom Evropske unije. 

Davidović je ukazao da Skupština Crne Gore kroz Akcioni plan za jačanje zakonodavne i nadzorne uloge Skupštine za 2013. godinu uvodi niz novina usmjerenih ka daljem jačanju nadzora, kroz uspostavljanje prakse redovnog razmatranja primjene zakona, kao i stanja u određenim oblastima od strane odbora. 

Tema sastanka Davidovića i Vokera bilo je i jačanje administrativnih kapaciteta Službe Skupštine, kao i planovi za veće korišćenje stručne podrške Evropske komisije posredstvom programa TAIEX, prvenstveno u ekspertizi usklađenosti zakona sa pravom EU u određenim oblastima.