Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
četvrtak, 28. februar 2013. 10:07

Održana prezentacija publikacije „Nadzorna funkcija njemačkog Bundestaga sa kratkim uporednim prikazom nadzorne funkcije Skupštine Crne Gore“

U publikaciji su predstavljene sličnosti i razlike dva parlamenta u pogledu vršenja nadzorne uloge.

Publikacija „Nadzorna funkcija njemačkog Bundestaga sa kratkim uporednim prikazom nadzorne funkcije Skupštine Crne Gore“ prezentovana je danas u Skupštini Crne Gore. Publikacija, koju je, kroz program podrške Ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori, pripremila  međunarodna advokatska firma Ashurst u saradnji sa Mrežom za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), sadrži prezentaciju prevashodno nadzornih funkcija Bundestaga, kao i kratak uporedni pregled poslovničkih procedura i praksi ovog parlamenta i Skupštine Crne Gore.

Uvodna izlaganja na prezentaciji imali su generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer (Pius Fischer), dok je direktor Monitoring programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš predstavio sadržaj publikacije. 

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović, u uvodnom obraćanju, posebno se zahvalio ambasadoru SR Njemačke u Crnoj Gori Piusu Fišeru na podršci crnogorskom parlamentu kroz brojne programe saradnje, kako na jačanju administrativnih kapaciteta tako i u pružanju podrške na putu ka Evropskoj uniji. Istakao je i značaj saradnje koju parlament ima sa organizacijama civilnog društva gdje kao rezultat različitih partnerstava imamo konkretan proizvod, u ovom slučaju dokument, koji može biti obostrano koristan za Skupštinu i organizacije civilnog društva, ali i uputan za javnost u smislu upoznavanja sa stajalištima ili, u ovom slučaju, najboljim praksama drugih parlamenata. 

Davidović je ukazao da su modeli nadzorne uloge Skupštine Crne Gore i Bundestaga suštinski veoma slični, ali svakako da je stepen razvijenosti kapaciteta Bundestaga za njihovu implementaciju znatno veći i to direktno predstavlja rezultat decenijskog rada na njihovom razvoju uz ulaganje značajnih resursa. Zaključio je da ne postoji jedinstveno rješenje ili model čijim usvajanjem bi se pitanje unapređenja nadzorne uloge parlamenta moglo smatrati konačnim, već da se jednostavno radi o procesu koji će uvijek tražiti otvorenost za nove ideje i ulaganje značajne energije kako bi se institucija razvijala. 

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer ukazao je na veliki značaj koji parlament kao zakonodavna institucija ima u demokratskim sistemima, naglašavajući da treba da predstavlja modernu instituciju koja teži jačanju kapaciteta i unapređenju transparentnosti rada. S tim u vezi, pohvalio je napredak koji je Skupština Crne Gore postigla, posebno ukazujući na visok stepen transparentnosti i otvorenosti i saopštio da je i njega iznenadila značajna sličnost poslovničkih procedura u nadzornoj oblasti, ali da za Skupštinu Crne Gore svakako naglasak mora biti stavljen na implementaciju i razvoj kapaciteta. 

Direktor Monitoring programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš zahvalio se na podršci Ambasade Njemačke u naporima koje čini za demokratiju u Crnoj Gori i predstavio sadržaj publikacije sa komparativnom analizom nadzornih funkcija njemačkog Bundestaga i Skupštine Crne Gore. Ukazao je svakako na potrebu da institucije u Crnoj Gori u saradnji sa organizacijama civilnog društva ili u bilateralnim kontaktima treba da još snažnije nastave sa prenošenjem najboljih iskustava i praksi u svim segmentima rada. 

Prezentaciji su prisustvovali potpredsjednici Skupštine Crne Gore Branko Radulović i Suljo Mustafić, predstavnici klubova poslanika, kao i zaposleni u Službi Skupštine.