Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 772
srijeda, 30. januar 2013. 10:24

Generalni sekretar Skupštine učestvovao na Forumu generalnih sekretara parlamenata Zapadnog Balkana

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović učestvovao je na Forumu generalnih sekretara parlamenata Zapadnog Balkana, koji je u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i u saradnji sa Parlamentom Poljske, održan 29. januara u Varšavi.

Forum je organizovan u cilju razmjene iskustava generalnih sekretara parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije o radu parlamentarnih istraživačkih centara, primjeni novih informacionih i komunikacionih tehnologija, jačanju administrativnih kapaciteta i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravom Evropske unije. 

U dijelu Foruma posvećenom istraživačkim centrima i primjeni novih informacionih i komunikacionih tehnologija, generalni sekretari predstavili su način rada istraživačkih centara i vrstu informacija koju pružaju, kao i nove informacione i komunikacione tehnologije koje parlamenti primjenjuju u cilju povećanja efikasnosti rada i veće informisanosti građana o parlamentarnim aktivnostima. Posebna pažnja posvećena je pravilima koja uređuju izradu i naručivanje istraživačkih radova, razmjeni informacija sa članovima mreže ECPRD (Evropski centar za parlamentarna istraživanja i dokumentaciju), digitalizaciji zakonodavnog procesa i objavljivanju informacija od značaja za rad parlamenta na internet prezentacijama. 

Generalni sekretar Skupštine Crne Gore upoznao je kolege iz parlamenata regiona sa načinom rada istraživačkog centra Skupštine i saopštio da je postignut značajan napredak na ovom polju od 2010. godine, kada je suštinski i počela izrada istraživačkih radova. Ukazao je, između ostalog, na dobru saradnju sa članovima mreže ECPRD na čije upitnike Služba Skupštine redovno odgovara. Učesnici Foruma saglasili su se da istraživački centri predstavljaju nezaobilazan dio svakog modernog parlamenta i da njihov doprinos može biti od velikog značaja za efikasniji rad parlamenta. 

Govoreći o informacionim tehnologijama i internet prezentaciji Skupštine, generalni sekretar  informisao je, između ostalog, o planovima za uvođenje elektronskog parlamenta, odnosno sistema koji bi omogućio informatičko praćenje zakonodavnog procesa i digitalizaciju različitih segmenata parlamentarnog rada, kao i planovima za pokretanje parlamentarnog kanala. Generalni sekretari istakli su da primjena novih informacionih i komunikacionih tehnologija, u velikoj mjeri, doprinosi unapređenju rada, smanjenju troškova i većoj informisanosti javnosti o aktivnostima parlamenta. 

U okviru teme jačanja administrativnih kapaciteta, generalni sekretari predstavili su novine u unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i aktivnosti koje se sprovode u cilju unapređenja efikasnosti rada službe parlamenta. Takođe, razmijenjena su iskustva o procesu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravom Evropske unije i izazovima sa kojima se parlamenti suočavaju na ovom polju.