Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

 

rifatPoslaničke funkcije

  • Predsjednik - Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu
  • Član - Socijaldemokratska partija
  • Član - Administrativni odbor

Lični podaci

Datum rođenja: 11.07.1950.
Mjesto rođenja: Berane

Kontakt

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 10, Podgorica
Telefon: 020 242 444
Fax: 020 242 444
E-mail: rifat.rastoder@skupstina.me

 

 

 

 

Rifat Rastoder

Inžinjer elektrotehnike. Rođen u  Bihoru, kod Berana 11. 07. 1950. godine. Živi u Podgorici od 1969. godine.

Jedan iz najužeg kruga poslenika savremene političke scene Crne Gore. Jedan iz najužeg kruga antiratnih aktivista iz perioda raspada bivše SFRJ, kao i kreatora i protagonist zaštite ljudskih i, posebno, tzv  manjinskih prava u Crnoj Gori. U dužem period jedan od najpoznatijih sportskih i kulturnih poslenika i, nadasve, novinara i publicista. 

Profesionalno u novinarstvu od 1980. godine. U Radiju Crne Gore  do 1986. godine: novinar, urednik emisije i urednik programskog bloka. Od kraja 1986. godine, u dnevnom listu “Pobjeda” – novinar, urednik unutrašnjo-političke rubrike, samostalni komentator. Proglašen za najboljeg novinara u 1990. godini.

Od 1991. godine, nakon sukoba sa ondašnjom uređivačkom politikom u “Pobjedi”, saradnik u časopisima  “Krug” i  “Liberal”, novinar i urednik u nedjeljniku “Monitor”, jedan od inicijatora osnivanja Radija “Antena-M”... Član Nezavisnog udruženja novinara Crne Gore.

Koautor knjige “Crvena mrlja”(1990), autor knjiga:  “Usud imena” , “Pravo na ime” i Dan sjećanja, kao i više feljtona i studija o slobodi medija, ljudskim i manjinskim pravima, itd.

Dobitnik je više raznih sportskih trofeja i priznanja za doprinos razvoju pozorišnog izraza i ukupno kulture.

U politici, jedan od osnivača i potpredsjednika Građanskog pokreta “Javnost protiv Fašizma”(1990); član predsjedništva Građanskog foruma Crne Gore(1990); jedan od utemeljivača Reformskog pokreta za Crnou Goru(1990); osnivač Foruma Bošnjaka crne Gore; jedan od osnivača Socijaldemokratske partije Crne Gore i njen potpredsjednik,počev od 1995.godine.  

Za poslanika biran u šest, a za  potpredsjednika Skupštine Republike Crne Gore  u pet saziva.Tom prilikom, u više mandata vršio i dužnost šefa Poslaničkog kluba SDP-a, predsjednika  skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kao i koordinatora radnih grpa za izradu zakonske regulative o ljudskim i manjinskim pravima, izbornog zakonodavstva, Poslovnika Skupštine itd, itd.

Strani jezici: ruski, služi se engleskim; 

Nacionalnost : Bošnjak ;

Vjeroispvijest: islamska

Bračno stanje: oženjen, otac dvoje djece

Adresa: Ulica Avnoja – 32, Podgorica. E-mail: rastoder@t-com.me 

Evidencija izvještaja o prihodima i imovini državnog funkcionera