Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. oktobar 2013. 18:57

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović učestvovao na Šestoj konferenciji predśednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana

Tema prve sesije odnosila se na postignute rezultate na polju evropskih integracija, gdje je potpredśednik Radulović prenio crnogorska iskustva i dosadašnji učinak na tom putu

Potpredśednik Skupštine Crne Gore, prof. dr Branko Radulović, učestvovao je danas na Šestoj konferenciji predśednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Budimpešti, na poziv predśednika Narodne Skupštine Mađarske, Lasla Kovera. Na konferenciji su učestvovali i predśednici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Kosova i Srbije, kao i počasni gosti predśednici parlamenata Republike Srpske, Federacije BiH i Vojvodine. Konferenciji je, takođe, prisustvovao i ambasador Crne Gore u Mađarskoj, Mirsad Bibović.

Predśednik Narodnog Parlamenta Mađarske, Laslo Kover, istakao je zadovoljstvo činjenicom da se ova konferencija održava šesti put. Aktuelnost ove konferencije je, prema njegovim riječima, mnogo značajnija nego ranije, zahvaljujući pozitivnim iskoracima svih zemalja Zapadnog Balkana u evrointegracijama. Posebno ga raduju ojačani vidovi regionalne saradnje - uvjeren da samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem zajedničke odgovornosti, možemo da odgovorimo zahtjevima EU. On je istakao da raznolikost predstavlja pravo lice Evrope, što doprinosi njenoj konkurentnosti i pozvao da zajedno radimo na njenom očuvanju. Shodno spoljnopolitičkoj orijentaciji Mađarske, izrazio je snažnu podršku svim zemljama Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu.

Tema prve sesije odnosila se na postignute rezultate na polju evropskih integracija, gdje je potpredśednik Radulović prenio crnogorska iskustva i dosadašnji učinak na tom putu. Naglasio je da je Crna Gora institucionalno otpočela pregovore u skladu sa novim briselskim uslovima i da pregovori o pristupanju suštinski započinju otvaranjem najzahtjevnijih poglavlja 23 i 24, koji se odnose na pravosuđe i temeljna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbjednost. Istakao je da su do sada zvanično otvorena i privremeno zatvorena dva pregovaračka poglavlja iz oblasti nauke i obrazovanja, kao i da je okončan proces skrininga za 33 pregovaračka poglavlja.

Potpredśednik Radulović se posebno osvrnuo na neophodnu jaku regionalnu saradnju kao ključni uslov političke stabilnosti, bezbjednostii ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana. Političke elite i parlamenti, kako je naglasio, i u ovom procesu nose najveću odgovornost. Takođe je istakao da se regionalna saradnja naročito mora uspostaviti i ojačati na polju valorizacije energetskih potencijala, umrežavanja i razvoja aluminijumske industrije kao i izgradnje putne infrastrukture.

On je naglasio da interes EU treba da bude dvostruk, u vidu ostvarivanja i tzv. konsolidacije unutar EU i nastavka procesa proširenja na preostale zemlje Zapadnog Balkana. Cijelokupan proces, kako je naveo potpredśednik Radulović, treba da počiva na ostvarenim rezultatima, poštujući tzv. regatu pristupanja.

Potpredśednik će održati i niz bilateralnih sastanaka sa predśednicima parlamenata zemalja regiona u cilju unapređenja bilateralne saradnje.

Druga sesija će se baviti bezbjedonosnim pitanjima regiona.