Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. april 2014. 15:46

Potpredśednik Skupštine Branko Radulović primio u oproštajnu pośetu Zhi Zhaolin-a ambasadora Narodne Republike Kine

Na sastanku izraženo zadovoljstvo dobrom saradnjom Crne Gore i Kine na svim poljima

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović primio je danas u oproštajnu pośetu, Nj. E. gospodina Zhi Zhaolin-a, ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori.  

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo dobrom  saradnjom  Crne Gore i Kine na svim poljima - naučnom, istarživačkom, prosvjetnom. Razmijenjena su i mišljenja o modalitetu i načinu izgradnje putne infrastrukture. Sagovornici su istakli da bi optimalno rješenje bilo da se auto-put Bar-Boljari-Beograd izgradi sa mnogo većom dinamikom nego što je to predviđeno tako što bi se povezao sa TMT mrežom, čime bi se povećala isplativost ove investicije. Učešće Crne Gore u izgradnji auto-puta bi bilo značajno.

Takođe, na sastanku je izražen stav da je potrebno razmotriti modalitete saradnje, tačnije - na koji način će učestvovati kineske kompanije u izgradnji putne infrastrukture: kao kredit pod povoljnim uslovima, kroz koncesije ili akcionarsko društvo.

Obostrano je ocijenjeno da bi bilo dobro razmotriti rekonstrukciju željezničke infrastrukture na relaciji Bar – Beograd zbog činjenice da je Kina jedna od vodećih zemalja u razvoju brzih putnih infrastruktura. Kineske kompanije su već potvrdile ovaj status u svijetu projektovanjem i izgradnjom  brzih željeznica.  Takođe, izraženo je i zadovoljstvo zbog saradnje u obnavljanju crnogorske flote.

Podśetimo, Crna Gora će realizacijom ovih ugovora sa kineskim partnerima imati ukupno 4 broda.

Tokom današnjeg sastanka, analizirana je  i mogućnost  valorizacije energetskih potencijala u svim vidovima (čista CO2 tehnologija, obnovljivi izvori, alternativni izvori) gdje je Kina vodeća zemlja u svijetu.

Na kraju pośete, potpredśednik Skupštine prof. dr Branko Radulović je dogovorio nastavak Parlamentarne saradnje sa NR Kinom, koju će Parlament Crne Gore uvijek podržavati.