Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. jun 2014. 19:00

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić primio delegaciju iseljenika koji žive u Bosni i Hercegovini

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, primio je danas delegaciju iseljenika iz Crne Gore, koji žive u Bosni i Hercegovini dr Šemsudina Hadrovića i Erola Ramusovića, predstavnike Udruženja građana Bosne i Hercegovine porijeklom iz Sandžaka.


Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja i ukazano je na potrebu veće saradnje državnih institucija Crne Gore sa institucijama naših iseljenika.
Potpredsjednik Mustafić je upoznao goste sa aktivnostima novoformiranog skupštinskog Odbora koji se bavi pitanjem iseljenika, kao i o proceduri donošenja posebnog Zakona o iseljenicima.
Zajednički je konstatovano da Crna Gora ima veoma brojnu iseljeničku populaciju i veoma je važno da se stvori zakonski i institucionalni oblik za saradnju sa dijasporom. Takođe, istaknuto je da se pitanjem iseljenika, država nije ozbiljno bavila i da postoji potencijal koji može da unaprijedi svaku vrstu saradnje sa iseljenicima.
- Nove institucije koje će se baviti pitanjem iseljenika trebaju voditi računa o specifičnosti iseljenika, njihovoj brojnosti, njihovim različitim kulturnim, jezičkim i vjerskim posebnostima, kako bi svi naši iseljinici osjetili da država jednako brine o svima, kazao je Mustafić.
Takođe, tokom današnjeg razgovora, naglašeno je i pitanje koje se odnosi na studente - rješavanje problema vezanih za njihov status tokom studiranja u Sarajevu i drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, kroz potpisivanje odgovarajućih sporazuma nadležnih institucija dvije države.