Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 10. septembar 2014. 14:02

Potpredśednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović održao konferenciju za novinare

Potpredśednik Skupštine Crne Gore prof. dr Branko Radulović, održao je konferenciju za novinare na kojoj je prezentovao Predlog rezolucije o životnoj sredini, koja je danas stavljena u proceduru Skupštine Crne Gore.

Potpredśednik Radulović je među ključnim razlozima koji su ga motivisali na izradu dokumenta, naveo značaj koji životna sredina ima za kvalitet života i zdravlje sadašnjih i budućih generacija, kao i na razvoj države i društva u cjelini. Uz to je naglasio obavezu i etičku odgovornost koju naša generacija ima prema budućim generacijama u pogledu ostvarivanja elementarnog prava na život u  očuvanoj i zdravoj životnoj sredini.

On je ocijenio da je na osnovu svih vrsta pokazatelja kvalitet životne sredine u svim segmentima i oblastima na alarmantno niskom nivou, što je u suprotnosti sa onim što treba da karakteriše proklamovani koncept ekološke države. Uzroci pogoršanja stanja životne sredine posljedica su, prije svega, ljudskih aktivnosti i pritiska koju oni vrše na prirodu.

U cilju riješavanja nagomilanih problema u oblasti zaštite i upravljanja u životnoj sredini, Predlogom rezolucije se traži saradnja i potpuno uključivanje Vlade Crne Gore i drugih državnih organa, lokalnih samouprava, nevladinog sektora i svih činilaca civilnog društva. Osim na državnom nivou, neophodna je saradnja i sa regionom uz podršku Evropske komisije.