Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 26. septembar 2014. 11:35

U Andori održana „Deveta konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država“

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na „Devetoj konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država“ koja je održana u Andori, u periodu od 24. do 26. septembra.

Konferencija se  bavila aktuelnim i važnim pitanjima u državnim politikama i parlamentima malih evropskih država, oporavku od ekonomske i dužničke krize u malim zemlja kao i o doprinosu malih zemalja razvoju demokratskog upravljanja.

Konferencijom je predsjedavao, Visens Mateu Zamora (Viçenc Mateu Zamora) predsjednik Generalnog savjeta Kneževine Andore (Consell General), parlamenta domaćina ovogodišnje konferencije.

Potpredsjednik Skupštine  Suljo Mustafić,  u svom obraćanju učesnicima konferencije, ukazao je na vidljiv napredak Crne Gore na polju  evropskih i NATO integracija, u proteklom periodu.  Mustafić je naglasio važnost otvaranja ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24,  i istakao pozitivne i za Crnu Goru ohrabrujuće stavove koji su prezentovani u deklaraciji sa  NATO samita u Velsu.

„U skladu sa pretpristupnim obavezama, planirano je osnivanje Specijalnog tužilaštva za slučajeve korupcije i organizovanog kriminala. To predstavlja korak naprijed i Skupština Crne Gore podržava te napore Vlade i smatramo da se, kroz zajedničko djelovanje odgovornih institucija, treba odlučnije i efikasnije boriti sa ovim problemima“ – istakao je Mustafić.

Potpredsjednik Mustafić je upoznao učesnike konferencije i sa pomacima napravljenim u radu Skupštine Crne Gore, jačanju njene kontrolne uloge, transparentnosti i približavanju građanima.

Na kraju konferencije, usvojena je Zajednička deklaracija, koja sadrži ključne aspekte i zaključke sa konferencije održane u Andora la Velji.

Domaćin „Desete konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih država“, koja će biti održana sledeće godine biće Nacionalni savjet Kneževine Monako (Council National).

Konferencija predsjednika parlamenata održava se svake godine u drugoj državi i okuplja predsjedavajuće parlamentima devet malih država Evrope koje imaju manje od milion stanovnika među kojima su Kneževina Andora, Republika Kipar, Republika Island, Kneževina Lihtenštajn, Veliko Vojvodstvo Luksemburg, Republika Malta, Kneževina Monako, Republika San Marino i Crna Gora.

Na ovogodišnjoj konferenciji, pored potpredsjednika Mustafića i domaćina konferencije  Visens Mateu Zamore,  učestvovali su i Ejnar Gudfinson (Einar K. Guðfinnsson), predsjednik parlamenta Republike Island, Albert Frik (Albert Frick), predsjednik parlamenta Kneževine Lihtenštajn, Mars di Bartolomeo, predsjednik Parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga, Hon Anglu Fariga (Hon Anglu Farrugia), predsjednik parlamenta Republike Malte, Loran Novion (Laurent Nouvion), predsjednik parlamenta Kneževine Monako, kao i predstavnici parlamenta Republike San Marino.