Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. oktobar 2014. 15:31

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić primio poslanika Donjeg doma parlamenta Kanade

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, primio je danas, poslanika Donjeg doma parlamenta Kanade Russa Hieberta, tom prilikom, potpredsjednik Mustafić istakao je da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i da je Kanada jedna od prvih država koja je priznala nezavisnu državu Crnu Goru.

Potpredsjednik Mustafić pozitivnim je ocijenio intenziviranje političkih kontakata, kao i doprinos Kanade evro-atlantskim integracijama Crne Gore, uz naglasak da je Kanada jedna od zemalja koja pomaže našoj državi ne samo deklarativno već i konkretnim djelima.

Potpredsjednik Mustafić ukazao je i na potrebu i značaj jačanja parlamentarne saranje, pa je u tom pravcu predložio razmjenu informacija i iskustava između parlamentarnih odbora Crne Gore i Kanade, kao i formiranje Grupe prijateljstva između dva parlamenta, kao posebnog vida paralamentarne diplomatije. Potpredsjednik Mustafić upoznao je  gosta i sa brojem iseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Kanadi.

Potpredsjednik Mustafić pozitivnim je ocijenio rezultate u oblasti ekonomske saradnje u okviru projekta Porto Montenegro, koji doprinosti pozicioniranju Crne Gore kao elitne destinacije jahting turizma i predstavlja pozitivan primjer i impuls za intenziviranje ekonomske saradnje, privlačenje novih kanadskih investicija i ulaganje u projekte iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, kulture, nauke i obrazovanja.

Poslanik Donjeg doma parlamenta Kanade Russ Hiebert istakao je da je prvi put u Crnoj Gori, ali da je prije dolaska u našu zemlju identifikovao veliki broj oblasti u kojima dvije zemlje mogu da uspostave odnose, posebno kada je u pitanju proizvodnja električne energije, istraživanje nafte i gasa, turizam, kao i saradnja u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Poslanik Hiebert složio se sa predlogom potpredsjednika Mustafića o formiranju Grupe prijateljstva između dva parlamenta, uz napomenu da se razvijanjem dobrih parlamentarnih odnosa može uticati na intenziviranje postojećih i uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje.

Na kraju sastanka sagovornici su iskazali očekivanja da će odnosi između dvije države biti dodatno unaprijeđeni u narednom periodu u nizu oblasti,  posebno kada je u pitanju parlamentarna saradnja.