Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 13. mart 2015. 15:48

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić učestvovao na Konferenciji predsjednika odbora za vanjsku politiku zemalja Zapadnog Balkana

Na poziv predsjednice Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Albanije Arte Dade, na Konferenciji odbora za vanjsku politiku parlamenata Zapadnog Balkana, koja je održana u Tirani, prisustvovao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić. Tokom konferencije razmjenjena su mišljenja i iskustva predstavnika odbora za vanjsku politiku i zvaničnika država regiona, u cilju koordinacije zajedničkih aktivnosti u oblasti evropskih integracija Zapadnog Balkana.

U svom obraćaju, potpredsjednik Mustafić je naglasio da zajednički integrativni cilj država regiona - članstvo u Evropskoj uniji, nije moguće postići bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja vanjske politike u regionalnom kontekstu.

- Crna Gora je definisala regionalnu saradnju, kao jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta. Naša zemlja je napravila uspjeh u realizaciji dosadašnjih reformi. Nastavljamo sa radom na reformama, prije svega u oblasti bezbjednosti i vladavine prava koje bi trebalo da nas dovedu do pozitivnog ishoda krajem 2015. godine i do poziva za članstvo u NATO savez, naveo je potpredśednik Mustafić.

Na konferenciji su govorili i najviši državni zvaničnici Republike Albanije, predsjednik Parlamenta Albanije, Ilir Meta, ministar vanjskih poslova, Ditmir Bushati, ministarka za integracije, Klajda Gjosha, šef Delegacije EU u Albaniji, ambasadorka Romana Vlahutin, ministar za ekonomski razvoj, turizam, trgovinu i preduzeća, Arben Ahmetaj, direktor Direkcije za Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, dr Ernst Reichel i drugi.

Kao koordinator Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Albanije, potpredsjednik Mustafić, sastao sa predsjednikom parlamentarne Grupe prijateljstva između Albanije i Crne Gore, Paulinom Strekajem. Tokom sastanka naglašeno je zadovoljstvo za jačanjem saradnje dvije države kroz grupe prijateljstva koje mogu predstavljati čvrst most povezivanja i primjer dobre prakse parlamentarne saradnje. Sastanku je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Republici Albaniji, Ferhat Dinoša.

Potpredsjednik Mustafić sastao se i sa predstavnicima tri aktivna udruženja iseljenika iz Crne Gore u Republici Albaniji. Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja Morača-Rozafa - Pavle Brajović, Alba Montenegro – Burhan Čulić i Duklja – Hasan Lekić, koja djeluju u Skadru. Oni su potpredsjednika Mustafića, upoznali sa istorijatom, aktivnostima i projektima kao i planom rada udruženja.

Takođe, tokom sastanka navedene su određene prepreke sa kojima se susrijeću iseljenici iz Crne Gore u Albaniji. Potpredsjednik Mustafić je izrazio spremnost i otvorenost da u domenu nadležnosti Odbora za međunarodne odnose i iseljenike tako i u sinhronizovanoj saradnji državnih institucija koje se bave ovom temom, izađe u susret i konkretno djeluje u pravcu rješavanju problema i poboljšanja statusa iseljenika iz Crne Gore koji žive u Albaniji.