Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 16. jun 2015. 15:59

Održani sastanci sa Grupom prijateljstva Narodne skupštine Francuske sa Crnom Gorom

Grupa prijateljstva Narodne skupštine Francuske sa Crnom Gorom boravi u službenoj pośeti Crnoj Gori od 15. do 18. juna. Tokom radnog dijela pośete Skupštini Crne Gore održani su sastanci sa Grupom prijateljstva sa Parlamentom Francuske i  Odborom za međunarodne odnose i iseljenike.

Potpredśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Grupe prijateljstva sa Parlamentom Francuske prof. dr Branko Radulović bio je domaćin sastanku sa francuskim poslanicima. Sastanak članova dvije grupe prijateljstva obilježile su teme napretka Crne Gore u integracionim procesima, ali i načina sadržajnije i intenzivnije saradnje dva parlamenta.

Predśednik Grupe prijateljstva Francuske sa Crnom Gorom Patris Veršer (Patrice Verchère) je izrazio  otvorenost za podršku i pomoć Francuske u oblastima od značaja na putu dostizanja pune demokratije i društva zasnovanog na vladavini prava, ali i spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Zajednički je konstatovano da jedinstvena forma bilateralne parlamentarne saradnje u okviru grupa prijateljstva daje potvrdu kvalitetnih odnosa između država i predstavlja sve značajniji nastavak zvanične diplomatije, te je u tom smislu potrebno unaprijediti postojeći parlamentarni mehanizam.

Sastanku su prisustvovali članovi Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Francuske prof. dr Miodrag Vuković, mr Predrag Sekulić, dr Miodrag Lekić, Vladislav Bojović, Aleksandar Damjanović, Srđan Perić i Genci Nimanbegu, koji su tom prilikom razmijenili mišljenja sa francuskim kolegama predlažući inicijative dublje saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa.

U nastavku radnog dijela pośete francuskih parlamentaraca Grupe prijateljstva sa Crnom Gorom održan je sastanak sa predśednikom i članovima Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

Tom prilikom predśednik Odbora prof. dr Miodrag Vuković je upoznao francuske poslanike o nadležnostima Odbora, a posebno o angažovanju istog u pitanjima klasične parlamentarne bilateralne i multilateralne diplomatije, izdvajajući saradnju koja se ostvaruje sa grupama prijateljstva, a koje obrazuje Odbor. Mišljenja da je parlamentarnu saradnju potrebno ojačati, intenzivirati i unaprijediti, Vuković je konstatovao da bazu iste čine tradicionalno prijateljski odnosi Crne Gore i Francuske.  

U ime Grupe prijateljstva Francuske sa Crnom Gorom Patris Veršer je istakao značaj neposredne razmjene mišljenja parlamentaraca u cilju povezivanja i umrežavanja kontakata, ostvarivanja interesa i prioriteta u ukupnim bilateralnim odnosima i uspostavljanja produktivnije međuparlamentarne saradnje.

Članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Goran Danilović, mr Danko Šarančić, dr Jasmin Sutović i Milan Knežević upoznali su francuske kolege sa svojim političkim ciljevima i pravcima daljeg razvoja Crne Gore.

Saradnja i razmjena iskustva odgovarajućih radnih tijela parlamenata Crne Gore i Francuske zajednički je podržana sa obje strane.

Sastanku sa Odborom za međunarodne odnose i iseljenike prisustvovala je i ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori NJ. E. Veronik Brimo.

Delegaciju Grupe prijateljstva Francuske sa Crnom Gorom čine predśednik Grupe prijateljstva Patris Veršer (Patrice Verchère), potpredśednik Grupe prijateljstva Filip Goslan (Philippe Gosselin), članica Ženevjev Goslan-Fleri (Geneviève Gosselin-Fleury) i članica Florens Deloni (Florence Delaunay).