Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 18. septembar 2015. 15:28

Susret Mustafić - Galip

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, primio je danas NJ.E. Serhata Galipa, ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori.

Sastanak potpredsjednika Sulja Mustafića i ambasadora Republike Turske NJ.E. Serhata Galipa,  protekao je u konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je postignuta saglasnost o daljem  intenziviranju političke i ekonomske saradnje, posebno u pogledu mogućnosti koje Crne Gora nudi za strane investicije, kao i podrške koju Republika Turska pruža Crnoj Gori u procesu sticanja punopravnog članstva u NATO.

Potpredsjednik Suljo Mustafić istakao je da su odnosi između Crne Gore i Turske veoma dobri i prijateljski, da se u kontinuitetu unapređuju i nadograđuju kroz sadržajnu saradnju na svim poljima i intenzivan politički dijalog, uz napomenu da se kvalitet odnosa dvije zemlje, između ostalog ogleda i u snažnoj podršci koju Republika Turska pruža  u ostvarivanju ključnog nacionalnog interesa Crne Gore, sticanja punopravnog članstva u NATO.

Potpredsjednik Suljo Mustafić istakao je i značaj investicija Republike Turske u Crnu Goru, ističući da je stvaranje poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investicija jedan od prioriteta Crne Gore i ukazao da je izgrađen potreban zakonski okvir u tom dijelu, kojim se garantuje sigurnost , vladavina prava i zaštita investicija.

Potpredsjednik Suljo Mustafić, upoznao je svog sagovornika, da u Republici Turskoj živi značajan broj ljudi porijeklom iz Crne Gore, što dodatno povezuje dvije zemlje.

Takođe,  upoznao ga je i da dva parlamenta imaju formirane grupe prijateljstva,  uz ocjenu da iste predstavljaju jedan od temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije zemlje.

Potpredsjednik Mustafić je istakao da treba nastaviti sa daljom razmjenom informacija i iskustava između dva parlamenta, posebno kroz zvanične posjete članova dvije grupe prijateljstva, kao najboljim načinom jačanja bilateralnih odnosa.

Ambasador Republike Turske NJ.E. Serhat Galip je naglasio da su politički i ekonomski odnosi dvije zemlje u usponu, kao i da Republika Turska snažno podržava put Crne Gore ka članstvu u Evropsku uniju i NATO.

Na kraju sastanka sagovornici su zaključili da dosadašnji odnosi dvije zemlje predstavljaju dobru osnovu za daljim unapređenjem saradnje na svim nivoima.