Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 07. decembar 2015. 17:37

Potpredśednik Simović primio predśednika Odbora za ekonomiju Predstavničkog doma Argentine

Postignuta saglasnost o potrebi daljeg  intenziviranja političke i ekonomske saradnje

Potpredśednik Skupštine Crne Gore mr Milutin Simović, primio je danas Huga Maldonada, predśednika Odbora za ekonomiju Predstavničkog doma Argentine. Sastanak potpredśednika Simovića i poslanika Maldonada,  protekao je u konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je postignuta saglasnost o potrebi daljeg  intenziviranja političke i ekonomske saradnje, posebno u pogledu mogućnosti koje Crne Gora nudi za strane investicije.

Potpredśednik Simović je istakao da su odnosi između Crne Gore i Argentine veoma dobri i prijateljski i da se u kontinuitetu unapređuju i nadograđuju kroz sadržajnu saradnju na svim poljima i intenzivan politički dijalog. On je istakao da je stvaranje poslovnog ambijenta za privlačenje stranih investicija jedan od prioriteta Crne Gore i ukazao da je izgrađen potreban zakonski okvir u tom dijelu, kojim se garantuje sigurnost, vladavina prava i zaštita investicija.

Potpredśednik Simović je naglasio, da o dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje svjedoči i podrška Crne Gore kandidaturama Argentine za članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama.

Kada je riječ o političkim odnosima, potpredśednik Skupštine Crne Gore je upoznao gosta da je bilo više pośeta na visokom nivou između dvije zemlje, što je rezultiralo određenim brojem potpisanih sporazuma.

Potpredśednik Simović napomenuo je i da je Crna Gora istorijski povezana sa Argentinom, s obzirom na to da u njoj živi veliki broj potomaka crnogorskih iseljenika - što dodatno povezuje dvije zemlje.

Takođe, on je akcentirao i da dva parlamenta nemaju formirane grupe prijateljstva,  uz ocjenu da iste predstavljaju jedan od temelja parlamentarne saradnje, ali i ukupnih odnosa dvije zemlje i da bi oba parlamenta u narednom periodu trebalo da pokrenu inicijativu za formiranje grupe prijateljstva. Izrazio je i potrebu za daljom razmjenom informacija i iskustava između dva parlamenta, posebno kroz zvanične pośete članova dvije grupe prijateljstva, kao najboljim načinom jačanja bilateralnih odnosa.

Poslanik Maldonado je naglasio da Argentina i Crna Gora imaju tradicionalno dobre odnose, kao i da je zajednički interes obje zemlje da se saradnja produbi, posebno kada je riječ o ekonomiji, nauci i kulturi, uz istu napomenu - da dodatno treba razvijati i jačati parlamentarne odnose uz formiranje grupa prijateljstva.

Na kraju sastanka sagovornici su zaključili da dosadašnji odnosi dvije zemlje predstavljaju dobru osnovu za daljim unapređenjem saradnje na svim nivoima.