Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 27. decembar 2015. 11:25

Potpredsjednik Mustafić posjetio iseljenike u Sloveniji

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić u Slovenji je učestvovao na tradicionalnom godišnjem suretu iseljenika porijeklom iz Crne Gore, koje organizuje društvo „Izvor“ iz Kranja.

Skup je otvorio profesor Skender Bajrović potpredsjednik ovog društva, koje uglavnom okuplja iseljenike porijeklom iz Plava i Gusinja, pozdravljajući učesnike programa, kao i goste i prijatelje iz drugih udruženja iz svih krajeva Slovenije.
Potrpedsjednik Skupštine Suljo Mustafić je u svom obraćanju kazao da je država Crna Gora napravila značajne pomake u obezbjeđivanju zakonskog okvira i jačanju institucija za saradnju sa iseljenicima.
- Nakon što smo formirali Odbor u Skupštini Crne Gore, donijete su dugoročne strategije i Zakon o iseljenicima, a predviđeno je i značajno proširenje kapaciteta Uprave za iseljenike i formiranje Savjeta, kazao je Mustafić
Mustafić je ovom prilikom istakao značaj da se postojeća rješenja primijene uz interaktivan odnos države i njenih institucija sa jedne strane, kao i iseljenika i njihovih organizacija sa druge strane.
- Naši iseljenici nose ogroman potencijal koji može mnogo pomoći državi na svim poljima. Oni su uvijek bili učesnici svih pozitivnih procesa. Doprinos iseljenika u obnovi nezavisnosti je izuzetno značajan, ali isto tako, oni su pomagali svoj zavičaj u svim drugim aktivnostima - na planu humanitarnog rada, a prvenstveno kroz značajna finansijska sredstva koja svake godine donesu i ostave tokom svog boravka u Crnoj Gori. Država je dužna da im uzvrati, prvenstveno, kroz jačanje institucija za saradnju i kroz aktivnosti koje će pomoći da bolje sačuvaju svoje različitosti i tradiciju koja se ogleda kroz nacionalne, vjerske i jezičke identitete bez asimilacije, kazao je Mustafić
Potpredsjednik je pozvao iseljenike da se aktivno uključe u predlaganje kandidata za Savjet, kao i u zajedničko kreiranje daljih politika saradnje sa državom Crnom Gorom.
- Društvo „Izvor“ je sjajajn primjer organizovanosti, a dijaspora u Slovenjiji je most koji povezuje dvije prijateljske države. I u vama i u državi Sloveniji, Crna Gora ima jakog partnera u evropskim i NATO integracijama, poručio je Mustafić
Učesnicima programa obratio se i ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji Miomir Mugoša, koji je pozvao iseljenike na saradnju i partnerski odnos u oblasti kulture, obrazovanja i privrede.
Takođe, ambasador Mugoša je najavio i značajno proširenje aktivnosti rada sa iseljenicima kroz mogucnost otvaranja kulturno-informativnog centra Crne Gore u Sloveniji.
Ovom prilikom priređen je bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, koji su kreirali volenteri - članovi  i folklorni ansambal društva „Izvor“.
Skupu u Kranju su prisustvovali i predstavnici drugih udruženja građana koji su porijekom iz Crne Gore, a koji žive u Sloveniji, kao i počasni konzul Crne Gore Vojo Kovač.