Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 15. jul 2016. 15:52

Susret Mustafić - Andriukaitis

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić sastao se danas sa evropskim komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane Vytenisom Andriukaitisom

Potpredsjednik Mustafić je saopštio da je Crna Gora posvećena ispunjavanju važnih strateških ciljeva koji se odnose na dalje integracije prema Evropskoj uniji i NATO savezu. On je istakao da evropske integracije predstavljaju dugoračan proces koji ujedno znači i sveukupno sazrijevanje crnogorskog društva.

- Jačanje vladavine prava, podrška institucijama, primjena usvojenih zakona i borba protiv korupcije i kriminala moraju ostati u fokusu društveno-političkih zbivanja u Crnoj Gori, kazao je Mustafić.  

Komesar Andriukaitis je izrazio zadovoljstvo visokim stepenom podrške koju građani pružaju EU integracijama naglasivši da bi evropska agenda trebala ostati jedan od prioriteta u radu Skupštine. On je kazao da je EU i dalje otvorena za proces proširenjakroz punu podrđku zemljama regiona koje su tom procesu.

Andriukaitis je pozdravio potpisivanje sporazuma o fer i slobodnim izborima i formiranje Vlade izbornog povjerenja čime je, kako kaže, Crna Gora pokazala da ima snagu da prevaziđe političke poteškoće. 

Potpredsjednik Mustafić je istakao da očekuje da će oktobarski izbori biti fer i slobodni kako je definisano sporazumom koji su potpisali politički subjekti koji participriraju u Vladi izbornog povjerenja. Naglasio je da sve političke stranke u Parlamentu, nezavisno od toga da li su potpisnici sporazuma ili ne, kao izabrani predstavnici naroda imaju odgovornost za očuvanje demokratskih standarda i evropskih vrijednosti.

- Skupština će raditi intenzivno do kraja ovog saziva uz nastojanje da se razmatraju svi zakoni koji su predviđeni dnevnim redom, a posebno oni koji se tiču usaglašavanja sa evropskom legislativom, saopštio je Mustafić.

Komesar Andriukaitis se posebno interesovao za zakonodavne aktivnosti u vezi sa poglavljem 12.- Bezbijednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor koje je otvoreno 30. juna ove godine i od velikog je značaja za bezbjednost hrane, zdravlje građana i pristup naših proizvoda evropskom tržištu.

- Ispunjavanje obaveza u ovom poglavlju će garantovati poštovanje standarda kvaliteta i bezbijednosti hrane koji su od presudnog značaja za zdravlje građana. U ovoj oblasti je važno konstantno jačati ljudske resurse i motivisati ih u daljem ispunjavanju obaveza iz evropske agende, naglasio je Andriukaitis.

Usaglašeno je da je potrebno unaprijediti zakonsku regualtivu iz poglavlja 28 - Zaštita potrošača i zdravlja koja se odnosi na oblast zaraznih bolesti, duvanskih proizvoda i supstance ljudskog porijekla.