Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 12. septembar 2013. 17:35

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić se tokom zvanične pośete Finskoj susreo sa predśednikom Finske Sauli Ninistom

Predśednik Ninisto je poželio uspješan rad predśedniku Kriokapiću tokom njegovog predśedavanja Parlamentarnom skupštinom OEBS-a, ističući da je imenovanje na tako važnu međunarodnu funkciju veliko priznanje Crnoj Gori.

Predśednik Krivokapić je naglasio da se Crna Gora nalazi u procesu EU i NATO integracija koje vidi kao ključne vanjskopolitičke prioritete koji će pomoći našoj zemlji na njenom putu daljeg demokratskog sazrijevanja.

„Očekujem da će Finska, kao država najviših demokratskih standarda, kao i do sada pružati podršku Crnoj Gori na njenom putu ka Evropskoj Uniji“, rekao je Krivokapić.

Predśednici su konstatovali da je uprkos odličnim odnosima između dvije zemlje neophodno sagledati mogućnosti daljeg jačanja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Predśednik Krivokapić se susreo i sa Kimom Sasijem, izvjestiocem Savjeta Evrope za Crnu Goru, kojeg je upoznao da je Skupština Crne Gore nedavno usvojila ustavne amandmane vezano za reformu pravosuđa, kao i da je u toku rad Radne grupe koja se bavi izmjenama zakonske regulative u cilju daljeg jačanja povjerenja u izborni proces. Izvjestilac Sasi je ocijenio veoma značajnim rezultate koje je ostvarila Crna Gora na implementaciji standarda Savjeta Evrope, posebno istučući proaktivnu i konstruktivnu ulogu Skupštine Crne Gore.

Predśednik Krivokapić se tokom dana susreo i sa predśednicom Glavnog komiteta Parlamenta Finske Miapetrom Kumpulom, koji se bavi parlamentarnim nadzorom u pitanjima zajedničke EU politike. Na sastanku je saopšteno da finski Parlament preko ovog odbora igra ključnu ulogu u definisanju pregovaračkih pozicija Finske u zajedničkim EU institucijama.