Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. septembar 2013. 17:57

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, na poziv predśednika parlamenta Gruzije Davida Usupašvilija, boravi u zvaničnoj pośeti Gruziji

Prededśnik Usupašvili je čestitajući mu izbor na funkciju predśednika PS OEBS-a, zahvalio Krivokapiću što je na početku svog mandata odlučio da pośeti Gruziju.

On je rekao, da njegova pośeta, dobija posebno na značaju, budući da se u Gruziji krajem oktobra održavaju predśednički izbori, koje će odlukom predśednika Krivokapića nadgledati posmatračka misija Parlamentarne skupštine OEBS-a. Usupašvili je naglasio da je učešće PS i na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Gruziji, kada je izvršena demokratska smjena vlasti u ovoj zemlji, doprinijelo da izborni proces protekne u demokratskoj atmosferi.

Predśednik Krivokapić je naveo da će se tokom svog predśedničkog mandata zalagati da PS OEBS-a nastavi da bude aktivan promoter demokratskih vrijednosti u državama članicama.

„PS treba da u suret 40 godina od osnivanja OEBS-a pruži cjelovit odgovor i viziju kojom će definisati svoju poziciju unutar ukupnog sistema OEBS-a“, kazao je Krivokapić. Takođe je dodao - da je neophodno, kroz intenziviranje postojećih i osmišljavanje novih aktivnosti, dodatno afirmisati i snažiti poziciju Parlamentarne skupštine.

Predśednik Krivokapić je naglasio da Gruzija kontinuirano jača svoje demokratske kapacitete, što su potvrdili prethodni izbori, a očekivanje je da će predstojeći predśednički izbori dodatno osnažiti reformske procese u ovoj zemlji. On je izrazio očekivanje da će biti pokrenute i aktivnosti oko otvaranja misije OEBS-a u Gruziji, što će dodatno pospješiti ukupne napore koje preduzima ova zemlja.

Predśednici su se saglasili da između Crne Gore i Gruzije postoje dobri bilateralni odnosi, da postoje identični vanjskopolitički prioriteti kada je riječ o putu ka EU i NATO, kao i da se dvije države suočavaju sa sličnim izazovima na putu njihovog punog demokratskog sazrijevanja.

„Crna Gora kao lider u EU integracijama u svom regionu je spremna da svojim iskustvima pomogne Gruziji koja ubrzo treba da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU“, rekao je Krivokapić.

Predśednik Krivokapić se danas susreo i sa Delegacijom gruzijskog Parlamenta u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, kojom prilikom su razmijenjena mišljenja o prioritetima u radu PS u narednom periodu.

Krivokapić se susreo i sa jednim od glavnih kandidata na predśedničkim izborima u Gruziji Davidom Bakradzeom, sa kojim je razgovarao o atmosferi u kojoj protiče predśednička izborna kampanja.

Predśednik Krivokapić će se tokom pośete Gruzije susresti i sa predśenikom države Mihail Sakašvilijem i premijerom Bizdzina Ivanišvilijem.