Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 17. septembar 2013. 20:00

Drugi dan pośete Gruziji

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, tokom pośete Gruziji susreo se sa predśednikom Mihailom Sakašvilijem i ministarkom vanjskih poslova Majom Pandžikidze.

Predśednik Sakašvili je pozdravio odluku predśednika Krivokapića da pošalje posmatračku misiju Parlamentarne skupštine OEBS-a koja će nadgledati predśedničke izbore u toj zemlji. U tom kontekstu on je iskazao očekivanje da će i u drugim oblastima PS OEBS-a nastaviti da podržava Gruziju na daljem reformskom putu i demokratizaciji zemlje.

On je informisao predśednika Krivokapića i o političkoj situaciji u toj zemlji ističući ključne politčke i demokratske izazove sa kojima se susrijeće Gruzija,  naglašavajući da su prioriteti njegove zemlje da bude članica EU i NATO-a.

Predśednik Krivokapić je naglasio da Parlamentarna skupština OEBS-a želi da nastavi da igra aktivnu ulogu u regionu Kavkaza i svojim angažmanom pomogne u rješavanju specifičnih političkih problema koji opterećuju to područje.
        
„Kao predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a odlučio sam da pošaljem misiju koja će nadgledati predśedničke izbore u Gruziji za koje vjerujem da će biti održani u skladu sa međunarodnim standardima. Time će vaša zemlja pokazati da, kroz posvećenost vrijednostima OEBS-a, intenzivno napreduje u sprovođenju neophodnih reformi“, rekao je Krivokapić.

Predśednik Krivokapić je konstatovao određene sličnosti između Crne Gore i Gruzije, koje se manifestuju identičnim prioritetima vezanim za EU i NATO ali i sličnim izazovima sa kojima se dvije zemlje suočavaju u procesu njihovog punog demokratskog sazrijevanja.

U razgovoru sa ministarkom vanjskih poslova Majom Pandžikidze konstatovano je da dvije zemlje mogu da intenziviraju saradnju u okviru evropskih i evroatlantskih integracija, imajući u vidu napredak obje zemlje u tim procesima i činjenicu da Crna Gora uskoro otvara poglavlja 23 i 24, dok bi Gruzija trebalo ubrzo da potpiše Sporazum o pridruživanju sa EU.
    
Predśednik Krivokapić je imao i odvojene susrete sa političkim predstavnicima parlamentarne većine i opozicije u gruzijskom Parlamentu na kojima je analizirana politička klima koja karakteriše tekuću izbornu kampanju za predśedničke izbore.  Predstavnici političkih partija su informisali predśednika PS OEBS-a o problemima sa kojima se suočavaju tokom kampanje a koji mogu uticati na demokratičnost izbornog procesa.