Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 13. oktobar 2013. 16:18

Jesenje zasijedanje PS OEBS-a počelo danas u Budvi

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić, na početku današnjeg skupa poručio je da parlamentarna Skupština OEBS-a organizuje Mediteranski Forum, već više od deset godina, radi jačanja demokratije i vladavine prava za sve građane Mediterana.

''Mi poslanici, moramo biti misionari vrijednosti, naš zadatak je da pomognemo razbijanju predrasuda, podjela između civilizacija, Istoka i Zapada, Islama i Hrišćanstva. Kao što smo potvrdili na Godišnjem zasjedanju u Istanbulu, Parlamentarna skupština podstiče inicijative za jačanje dijaloga između poslanika naših država'', poručio je Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da je Mediteran, kao mjesto spajanja dva svijeta, prostor kroz koji se najbolje može očitati međusobno razumijevanje:

''I danas su oči čitavog svijeta uprte u Mediteran, Egipat, Libiju i Siriju. To je prostor, čija istorija kao da neprekidno vri. Oni, koji su sumnjičavo vrtjeli glavom i izražavali nevjericu u revolucionarni potencijal arapskih nacija, bili su u krivu zbog vlastiitih predrasuda i neznanja .

Ovi procesi nijesu samo šansa za arapski Mediteran. Proširenja i jačanja demkratije na Mediteranu su istorijska šansa i jedan od najvećih izazova OEBS-a.'', kazao je Krivokapić.

Predśednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Žan Klod Minjon na konferenciji je uputio poruku Crnoj Gori: ''Sve što ste uradili i što ste postigli kvalifikuje vas kao zemlju vrijednu poštovanja. Vidjeli smo da stvari napreduju u vašoj državi''.

Jesenje zasijedanje najveće parlamentarne skupštine na svijetu okuplja predstavnike parlamenata 57 članica OEBS-a.

Jesenje zasijedanje PS OEBS koje se održava do 15.oktobra, biće posvećeno temama kao što su - uloga OEBS-a u promociji zaštite ljudskih prava, terorizam i nacionalne prijetnje, bezbjednosni efekti ekonomske krize, integracija različitih društava.