Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 05. mart 2014. 15:02

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore susreo se sa predśednikom Predstavničkog doma Češke Republike

Drugog dana zvanične pośete Češkoj Republici predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić susreo se sa predśednikom Predstavničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom i održao govor na zajedničkoj śednici poslanika oba doma češkog parlamenta.

 

Na śednici, kojoj su osim poslanika Predstavničkog doma i Senata Češke Republike pristustvovali i studenti Fakulteta političkih nauka Anglo-Američkog Univerziteta u Pragu Krivokapić je istakao: „Istorijska bliskost Crne Gore i Češke Republike najbolji je dokaz za tezu da države ne moraju da se graniče da bi baštinile dobrosuśedske odnose. Češki novinar, književnik, slavista i veliki poštovalac Crne Gore Josef Holeček napisao je u svojoj knjizi "Černa Hora“ – „Crna Gora je svjetsko čudo. Nema primjera u istoriji čovječanstva da je mali narod, po broju beznačajan, cijele vjekove sa uspjehom odoljevao napadima hiljadu puta moćnijeg neprijatelja. To je uspjela samo mala, stjenovita siromašna Crna Gora“.

„Postoji simbolička sličnost između naše dvije države u nedavnoj istoriji koja pokazuje veliku zrelost naših društava. Plišana revolucija iz 1989. godine i crnogorski referendum o nezavisnosti 2006. godine dokazali su najveće dostignuće za svaki narod – da nezavisnost može biti postignuta na miran i mudar način” rekao je, ovom prilikom Krivokapić.

Govoreći o aktuelnoj ekonomskoj krizi Krivokapić je naglasio da vizija zahtijeva jako liderstvo koje je nezamislivo bez parlamentarne demokratije kao i da liderstvo zahtijeva više od efikasne administracije; zahtijeva ekspertsku dijagnozu, jasno formulisanu strategiju i ličnosti koje se ne boje prihvatanja tuđih savjeta ali samostalno donose odluke i ostaju uporni u svojim nastojanjima jer pobjednici nikada ne odustaju, a oni koji lako odustanu nikada ne pobjeđuju.

Na temu aktuelnog političkog momenta u Ukrajini Krivokapić je naglasio: “Dok smo mi razmjenjivali mišljenja o reformi OEBS-a u Kijevu, Ukrajina se nalazila u predvečerju krvoprolića. Ko god želi longitudinalno da gleda na događaje u Kijevu lako će shvatiti da Ukrajina klizi u nove neizvjesnosti. Trenutno, vrijeme ne radi u korist Ukrajine. Prirodno, OEBS može imati centralnu poziciju u rješavanju ukrajinske krize imajući u vidu razgranatost njegovih institucija, modela aktivnosti koji su se pokazali korisnim u sličnim situacijama: Parlamentarna skupština, visoki predstavnici, oruđa za prevenciju konflikta itd. Ali ono što je svim ovim instrumentima potrebno je cjelovit plan za trajno rješavanje Ukrajinskog slučaja koje mora polaziti od punog suvereniteta i teritorijanog integriteta Ukrajine. Balkanska iskustva i „prokletstvo sličnosti“ Jugoslovenskih naroda previše su svježi da ne bi upućivali na jake strahove i opreznost. Ovo je veliki izazov ali i velika prilika za našu OEBS porodicu.”

Krivokapić se takođe susreo i sa predśednikom Predstavničkog doma Češke Republike Janom Hamačekom sa kojim je dogovorio da se istorijski bliski odnosi između dvije države obilježe izložbom slika Jaroslava Čermaka na 40. godišnjicu od njegove posljednje izložbe 1974. u Podgorici. Krivokapić se zahvalio Hamačeku na aktivnom angažmanu Čeških poslanika u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a kao i podršci koju Češka Republika daje euroatlanskim aspiracijama Crne Gore.