Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 08. april 2014. 13:41

Predśednik Skupštine Crne Gore učestvuje na Konferenciji predśednika parlamenata Evropske unije u Vilnjusu

Krivokapić naglasio da ideja evropskog ujedinjenja, kao projekta gotovo bez istorijskog presedana, nosi u sebi jednu važnu poruku, a to je da bez zajedničkih, udruženih i sinhronizovanih odgovora i napora, naš kontinent nema velikih šansi u sve većoj i snažnijoj globalnoj utrci.

 

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na Konferenciji predśednika parlamenata Evropske unije koja se održava u Vilnjusu. Teme Konferencije su posvećene pitanjima uloge parlamenata u suočavanju sa posljedicama ekonomske i finansijske krize, primjene Lisabonskog sporazuma nakon 5 godina od njegovog usvajanja, interparlamentarne saradnje sa zemljama istočnog partnerstva, kao i interparlamentarne saradnje u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

Predśednik Krivokapić je govoreći na temu Interparlamentarne saradnje u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti naglasio da ideja evropskog ujedinjenja, kao projekta gotovo bez istorijskog presedana, nosi u sebi jednu važnu poruku, a to je da bez zajedničkih, udruženih i sinhronizovanih odgovora i napora naš kontinent nema velikih šansi u sve većoj i snažnijoj globalnoj utrci.

„Snaženjem kohezije i međuzavisnosti između građana država EU snažiće i uloga onih institucija čije su izvorište legitimiteta sami građani – a to su nacionalni parlamenti i Evropski parlament“ rekao je Krivokapić.

Krivokapić je naveo da se novi institucionalni aranžman EU, utemeljen Lisabonskim sporazumom, ogleda i u pojačanoj ulozi Evropskog, kao i nacionalnih parlamenata, u oblikovanju i definisanju različitih politika Unije, pa tako i onih koji se tiču jačanja vladavine prava i bezbjednosti.

U tom kontekstu on je posebno naglasio značaj uspostavljanja kancelarije Evropskog javnog tužioca i parlamentarne uloge u ovom procesu, što treba da bude jedna od konačnih faza u suočavanju sa izazovima vladavine prava i bezbjednosti.

Predśednici parlamenata EU su na kraju Konferencije usvojili zajedničku rezoluciju sa usaglašenim stavovima na teme koje su bile predmet razmatranja ovoga skupa.

Predśenik Krivokapić je tokom Konferencije imao susrete sa predśednikom Parlamenta, predśedavajuće EU, Grčke, Evangelosom Meimarakisom i sa predśednicom Parlamenta, predśedavajuće Savjeta Evrope, Austrije, Barbarom Pramer.

U razgovorima je konstatovana dobra parlamentarna saradnja između Skupštine Crne Gore i Parlamenata Austrije i Grčke, kao i intenzivna bilateralna saradnja između Crne Gore i ove dvije zemlje.

Predśednik Krivokapić je sagovornicima prenio očekivanje da će njihove zemlje na najbolji način iskoristiti predśedavanja EU i Savjetom Evrope.

“Ova predśedavanja dolaze u veoma osjetljivom momentu, kada se pred Evropom postavljaju brojni politički i bezbjednosni izazovi prije svega determinisani ukrajinskom krizom”, istakao je Krivokapić.