Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 28. april 2014. 15:41

Čestitka povodom četiri decenije od osnivanja Univerziteta Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je, povodom četiri decenije od osnivanja Univerziteta Crne Gore, rektoru prof. dr Predragu Miranoviću, članovima Rektorata, Senatu Univerziteta Crne Gore, nastavno-naučnom kadru, kao i svim studentima UCG, čestitku:

 

“Poštovani,

U svakom vremenu znanje je bilo uzdanica Crne Gore. Zato je najsiromašnija država na Balkanu bila kadra prva pečatiti knjige kod južnih Slovena.

Formiranje Univerziteta Crne Gore prije 40 godina istorijski je iskorak generacije Veljka Milatovića na čijoj viziji je izrasla nova intelektualna snaga Crne Gore. Univerzitet je dio crnogorske državnosti i žila kucavica njenog postojanja. Puna autonomija Univerziteta i posvećenost znanju i nauci je preduslov njegovog jačanja i drugačije i stabilnije Crne Gore. Na Univerzitetu je velika odgovornost, posebno sada, u vremenu poljuljanog morala i etike, zapljusnutog morem tehnokrata sa deficitom stvarnog znanja.

Univerzitet ima tu posebnu moć i privilegiju da u mlade ljude utka univerzalnu vrijednost, luču čiji plamen odolijeva svemu, novo znanje i ideju. Upravo zato presudno je važno neprestano brinuti o stručnosti i kvalitetu produkta kuće znanja i kulture, jer taj dom proizvodi intelektualnu vojsku kojoj prirodno pripada da zauzme kormilo crnogorskog broda.

Samo sa Univerzitetom kojeg čine intelektualci sa moralnom čistotom i profesionalnim i ličnim integritetom, Crna Gora će imati svoj puni dignitet i biti država budućnosti, ponosna i dostojna svoje grandiozne prošlosti.

Vjerujem da će nauka, kao i vazda, imati dovoljno snage i skoposti da odgovori brojnim izazovima i sačuva sebe od trenutnog i prolaznog.

U ime Skupštine Crne Gore i moje ime, čestitam vam 40 godina Univerziteta Crne Gore.”

Ranko Krivokapić