Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 30. april 2014. 18:37

Prvomajski proglas povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je, povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, građankama i građanima Crne Gore kao i čelnicima i članstvu crnogorskih sindikata, Prvomajski proglas:

 “Poštovani,

Radnički narod je svojim rukama i znanjem dizao i gradio našu domovinu Crnu Goru. Uporedimo li koliko je stvoreno od 45-e do 90-ih, sa onim u posljednjih 20 godina, jasno je da nijesmo dostojni dostignuća prethodnih generacija.

Pouzdan saveznik crnogorskom razvoju i evro-atlanskom putu jeste razvoj i stvaranje nove vrijednosti. Ekonomija rasprodaje može stvoriti trenutan privid zadovoljstva, ali dugoročno uništava budućnost naše đece.         

Društvo ne može biti prepušteno isključivo zakonitostima slobodnog tržišta. Koncept socijalizma za bogate i kapitalizma za siromašne ne možemo prihvatiti, kao što ne možemo prihvatiti ni logiku da je država dobra samo kada socijalizuje gubitke vlasnika krupnog kapitala, ali ne i onda kada socijalnim davanjima i redistribucijom nastoji zaštititi ugrožene slojeve stanovništva.

Socijalna država i solidarnost, koje društvo štite od posljedica tržišnih devijacija i pohlepe, ali koje nastoje da eliminišu i uzroke takvih pojava, u samom su temelju našeg Ustava. Crna Gora je opstala na tradiciji solidarnosti.

Tačno je, prošli smo kroz teška vremena, i tačno je da smo uradili puno svi zajedno, posebno od obnove nezavisnosti, ali u dalje pobjede možemo samo radom.

Danas je pred Crnom Gorom izazov da očuva dostignuto kao i da bude posvećena punom poštovanju i uvažavanju radničkih prava.

U ime Skupštine Crne Gore i moje ime, čestitam vam Prvi maj – Međunarodni praznik rada.”

Ranko Krivokapić