Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 19. maj 2014. 17:30

Predśednik PS OEBS i Skupštine Crne Gore boravi u pośeti Zagrebu

Parafiran Memorandum o razumijevanju i saradnji izaslansatava nacionalnih parlamenata Grupe zemalja Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a i podržana zajednička Rezolucija o saradnji u Jugoistočnoj Evropi.

 

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i predśednik Hrvatskog Sabora Josip Leko organizovali su u Zagrebu sastanak delegacija nacionalnih parlamenata Grupe zemalja Jugoistočne Evrope koje djeluju pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Prvi sastanak u Zagrebu, nastavak je sastanka održanog u Budvi na Jesenjem zasijedanju oktobra 2013. godine, organizovanog na incijativu predśednika Krivokapića - koji je imao za cilj ujedinjenje, odnosno zajedničko djelovanje, promovisanje zajedničkih ciljeva i vrijednosti regiona u okviru međunarodnih organizacija kao što je OEBS.

Sastanak parlamentarnih delegacija Crne Gore, Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Slovenije i Albanije, koje djeluju pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a početak je organizovane promocije viđenja regiona u Parlamentarnoj skupštini OSBS-a.

Na sastanku je parafiran Memorandum o razumijevanju i saradnji delegacija nacionalnih parlamenata Grupe zemalja Jugoistočne Evrope pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, ali i u osnovi podržana je Rezolucija o saradnji u Jugoistočnoj Evropi koja će biti predmet rasprave na predstojećem Godišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Bakuu.

Krivokapić je tim povodom kazao: “Okupljanje Grupe zemlja Jugoistočne Evrope u okviru Parlamentarne skupštine OEBS-a predstavlja autentičan iskaz regiona, kroz čije djelovanje će se dati dodatna afiramacija našim dostignućima. Naše nastojanje je da ujedinimo napore, kao što smo ujedinjeni oko zajedničkih vrijednosti. Mi želimo da afirmišemo vrijednosti jednih drugih i da se međusobno podržimo kroz zajedničke iskaze koji će pomoći svima u regiji. Ovo je prvi mali, ali produktivan korak, koji će biti istaknut kroz zajedničku Rezoluciju na Godišnjem zasijedanju u Bakuu.”

Predśednik Krivokapić je zaključio kazavši: “Probleme nećemo rješavati samo novim institucijama, već pragmatičnim organizovanjem, kroz aktivnosti, kroz zajedničko djelovanje u postojećim. Mi imamo već dovoljno prikupljenog iskustva da pomognemo regionu OEBS-a koji okuplja zemlje od Vankuvera do Vladivostoka. Bitno je sačuvati prisustvo OEBS-a u našem regionu, naročito u Bosni i Hercegovini, đe je OEBS i najneophodniji.

Prilikom boravka u Hrvatskoj, predśednik Krivokapić se susreo i sa Predśednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.