Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 27. maj 2014. 14:00

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS primio članove Radne grupe za proširenje u Savjetu EU

Ocijenjeno da Skupština Crna Gora snažno učestvuje u sprovođenju reformi i usvajanju standarda koji proizilaze iz pregovaračkog procesa

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić primio je danas u Podgorici članove Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (COELA).

Tokom susreta je ocijenjeno da Skupština Crna Gora snažno učestvuje u sprovođenju reformi i usvajanju standarda koji proizilaze iz pregovaračkog procesa pristupanja naše države Evropskoj uniji.

Članovi Radne grupe (COELA), kao predstavnici država članica EU koji neposredno prate tok pregovaračkog procesa Crne Gore, su ocijenili da naša država napreduje u EU integracijama, te da je uloga Skupštine Crne Gore ključna.

Predśednik Krivokapić je istakao da je naš Parlament zakonodavna institucija koja je direktno najuključenija u sam proces pregovora u poređenju sa svim ostalim državama kandidatima. “Instituti kao što su parlamentarna istraga, kontrolno saslušanje te otvorenost naše institucije civilnom društvu i javnosti su pokazatelj suštinske snage koju ima Skupština Crne Gore”, podvukao je Krivokapić.

Na interesovanje članova Grupe o podršci parlamentarnih partija pristupanju Crne Gore u NATO, predśednik Krivokapić je naglasio da je to pitanje čvrsto definisano kao vanjsko-politički i bezbjednosni prioritet Crne Gore, te da uživa široku podršku poslanika u Parlamentu.

Pred Skupštinom su dodatni izazovi i zahtjevi za obimnim usklađivanjem zakonodovstva sa evropskim, te u tom procesu možemo računati na snažnu podršku Grupe i institucija EU. “I dosadašnjim rezultatima Skupština je pokazala da ima respektabilan kapacitet za harmonizaciju i praćenje sprovođenja pravnog okvira sa EU, te će tako biti i dalje”, zaključio je predśednik Krivokapić.