Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 06. jun 2014. 16:15

Predśednik Parlamentarne Skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Saveznoj Republici Njemačkoj

Drugog dana pośete Krivokapić se u Berlinu sreo sa predśednikom Bundestaga Norbertom Lamertom kao i predstavnicima poslaničkih klubova u njemačkom Bundestagu.

Krivokapić je, nakon što je počasno pozdravljen na plenarnom zasijedanju Parlamenta, sa svojim homologom Lamertom razgovarao o odličnim odnosima između između dva parlamenta koji počivaju na dugogodišnjoj izgradnji povjerenja koje je za svoju osnovu imalo dobre i prijateljske namjere. Lamert i Krivokapić su se posebno osvrnuli na aktuelna dešavanja na bezbjednosoj sceni Evrope uz fokus na pozitivna iskustva parlamentaraca PS OEBS-a u oblasti izbornog monitorninga.           

Oba predśednika će koordiniranim naporom podstaći reforme OEBS-a kako bi ova organizacija bila spremnija za slijedeće bezbjednosne izazove. Ukrajinska kriza je pokazala da OEBS ostaje središnja organizacija za siguran i demokratski razvoj 57 zemalja koje ga čine. 

Sagovornici su se saglasili da je samo zajednički napor svih država članica, nezavisno od njihove veličine, ključ za rješavanje globalnih problema i da će uloga parlamentarne diplomatije biti sve više vidljiva, sada kada su napori poslanika PS OEBS-a u Ukrajinskoj krizi dali opopljive rezultate.

Krivokapić je, u svojstvu predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a imao odvojene susrete i delegacijom Njemačke u PS OEBS-a kao i sa Peterom Vajsom, predśedavajućim parlamentarne grupe prijateljstva njemačkog Parlamenta za Jugoistočnu Evropu, šefom poslaničke grupe Ljevice Gregorom Gisijem, zamjenikom šefa poslaničke grupe CDU/CSU Andreasom Šokenhofom, zamjenikom šefa poslaničke grupe SPD-a Ralfom Mitcenihom.

Krivokapić je imao sastanak i sa parlamentarnim državnim sekretarom u ministarstvu odbrane Markusom Gruberom sa kojim je razgovarao o poziciji OEBS-a pred novim bezbjedonosnim izazovima koji remodeliraju bezbjednosnu arhitekturu Evrope u posljednjih godinu dana.