Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 09. jun 2014. 15:25

Predśednik Skupštine otvorio XVI Cetinjski parlamentarni forum

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić otvorio je danas u Prijestonici Cetinje XVI po redu Cetinjski parlamentarni forum, koji je ovog puta posvećen temi “Žene u biznisu”.

Pored predśednika Ranka Krivokapića, otvaranju XVI CPF-a prisustvovao je i Mevlut Čaušoglu, ministar za evropske poslove i glavni pregovarač sa EU Republike Turske, ambasador Studman, specijalni predstavnik OEBS-a za Zapadni Balkan, Goran Svilanović, gen. sek. RCC-a i bivši ministar vanjski poslova SRJ/SCG, kao i brojni parlamentarci i predstavnici vlasti država u regionu.

Predśednik Krivokapić je u svom govoru povodom otvaranja XVI CPF-a podśetio na važnost parlamentarne inicijative kao što je Cetinjski parlamentarni forum, jer je to model bliske i konkretne saradnje država ovog dijela Evrope, još od 2004. godine.

“Parlamenti imaju posebnu ulogu, jer reforme su ono što je glavni izazov za Balkan. A reforme zakonomjerno rađaju prostor za populizam. Brana populizmu moraju biti Parlamenti, jer oni jesu vlast građana te moraju obezbijediti da istinske reforme, koliko god bile bolne, dobijaju i prave političke iskaze utemeljene u principima razvoja i demokratije” poručio je Krivokapić.

Predśednik Ranko Krivokapić je u obraćanju istakao: “Mi u Crnoj Gori znamo koliko su žene hrabre, znamo da je hrabro živjeti i kuću i biznis i primiti sve teškoće svijeta koji je ipak dominantno kreiran za muškarce. I Turska i Zapadni Balkan snažno grabe ka tome da otvore više prostora za žene. Tu je obaveza države posebna. Obezbijediti kvote u bankama, posebne garancijske fondove i uvjeren sam poslije svega i dobru klimu javnosti da žena bude šansa više za biznis, a ne slučajni akcident.”