Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. jul 2014. 16:55

Predśednik PS OEBS-a Ranko Krivokapić organizovao susret ruske i ukrajinske parlamentarne delegacije

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić je tokom Godišnjeg zasijedanja PS OEBS, koje se održava u Bakuu, organizovao drugi po redu susret ruske i ukrajinske parlamentarne delegacije na temu ukrajinske krize.

Nakon prvog susreta odžanog u Beču, takođe na inicijativu predśednika Krivokapića, na sastanku održanom u Bakuu ruska i ukrajinska delegacija su dogovorili formiranje posebne međunarodne parlamentarne grupe koja će se baviti nizom važnih pitanja sa ciljem deeskalacije situacije u kriznim područjima Ukrajine. Članovi ove grupe će pored ruskih i ukrajinskih parlamentaraca biti i parlamentarci ostalih zemalja članica OEBS.

Pored rada u okviru ove grupe parlamantarci dvije zemlje će nastaviti bilateralni dijalog u okviru svojih delagacija u PS OEBS.

Predśednik Krivokapić je naglasio da je postignuti dogovor uspjeh parlamentarne diplomatije u okviru PS OEBS koji istovremeno predstavlja pokazatelj parlamentarne političke zrelosti u bavljenju tako osjetljivim pitanjem kakva je ukrajinske kriza.

Predśednik Krivokapić je u okviru plenarnog zasijedanja PS OEBS otvorio specijalnu debatu posvećenu ukrajinskoj krizi.

Govoreći o važnosti parlamentarne diplomatije na rješavanju teških bezbjednosnih pitanja istakao je zadovoljstvo što je PS pokazala posvećenost i odgovornost da se bavi problemima, a ne samo da govori o njima.

“Pokazali smo da OEBS familija i u ovako teškim periodima  veoma drži do saradnje, kao principa koji predstavlja noseći stub naše organizacije”. Parlamentarci su dokazali političku mudrost i spremnost na preuzimanje rizika. Građani su nas birali da uzimanjem krize na naša pleća, bude manje krize u njihovim životima”, naveo je Krivokapić.