Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 02. jul 2014. 12:22

Predśednik Skupštine Crne Gore postavljen za počasnog predśednika PS OEBS-a

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je postavljen za počasnog predśednika PS OEBS-a u okviru novog rukovodstva Parlamentarne skupštine, izabranog na XXIII godišnjem zasijedanju PS OEBS, koje je danas završeno u Bakuu.

Na zasijedanju PS OEBS-a usvojena je završna deklaracija pod nazivom: “Helsinki +40: Ljudska bezbjednost za sve.”

U deklaraciji se podśeća na istorijsku važnost završnog Helsinškog akta iz 1975. godine koja je usvojena u veoma delikatnom i osjetljivom trenutku za globalne političke odnose i bezbjednost.

U deklaraciji su navedeni prioriteti na koje treba da se oslanja Parlamentarna skupština u budućem djelovanju, a koji se odnose na politička pitanja i bezbjednost, ekonomska pitanja, kao i teme  vezane za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja.

Na zasijedanju je usvojeno više rezolucija koje se odnose na ukrajinsku krizu, regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi, borbu protiv terorizma, buduće angažovanje OEBS-a u Avganistanu, zaštiti i promovisanju socioekonomskih prava u regionu OEBS-a kao i mnoga druga aktuelna globalna pitanja.