Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 16. septembar 2014. 09:46

Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti SAD

Predśednik Skupštine Crne Gore i počasni predśednik Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Sjedinjenim Američkim državama.

Tokom pośete Ujedinjenim nacijama predśednik Krivokapić se susreo sa zamjenikom generalnog sekretara UN Janom Elijasonom.

Krivokapić i Elijason su, razgovrajući o aktuelnim globalnim bezbjednosnim izazovima, posebnu pažnju posvetili ukrajinskoj krizi. Krivokapić je upoznao sagovornika o aktivnostima koje su preduzete u okviru OEBS-a od početka krize i u tom kontekstu angažovanju Parlamentarne skupštine OEBS-a kroz susrete ukrajinskih i ruskih parlamentaraca.

Krivokapić i Elijason su zajednički konstatovali da i UN i OEBS treba da nastave posvećeno da se bave ovim pitanjem i kroz sinhronizaciju svojih aktivnosti doprinesu deeskalaciji i mirnom okončanju krize.

Elijason je takođe odao priznanje Crnoj Gori na konstruktivnom pristupu u rješavanju regionalnih pitanja podśećajući da je regionalna saradnja kao koncept ustanovljena Poveljom UN 1945. godine.

Predśednik Krivokapić je danas u Njujorku održao predavanje na Univerzitetu  Kolumbija, jednom od 5 najstarijih obrazovnih institucija u SAD-u na temu “OEBS i izazovi pred organizacijom u izmjenjenom Evropskom bezbjedonosnom okruženju”.

Predśednik Ranko Krivokapic je obraćajuci se prisutnima podśetio da je OEBS pokazao snažno liderstvo angažujući se u procesu deeskalacije tenzija i krize u Ukrajini. “Bili smo svjedoci da je organizacija mobilisala sve svoje potencijale i širok opseg mehanizama za upravljanje krizama koji joj stoji na raspolaganju“ rekao je Krivokapić.

On je naglasio da su brojni izazovi pred OEBS-om u okruženju sve većih prijetnji po gobalnu bezbjednost i dodao da organizacija mora sačuvati svoje fundamentalne principe koji se zasnivaju na saradnji i mirnom rješavanju svih otvorenih pitanja.

„U novom vremenu, nakon kraja Hladnog rata, OEBS je ušao u proces redefinisanja svoje misije kako bi efiksno odgvorila na potrebe nove globalne političke realnosti.

U brojnim pokušajima i incijativama reformisanja pozicije i uloge organizacije u novim međunarodnim okolnostima svakako da Helsinki +40 proces zvrjeđuje posebnu pažnju. Radi se o projektu koji treba da revitalizuje viziju i ulogu OEBS u euro-atlantskoj i euro-azijskoj bezbjednosnoj arhitekturi“ istakao je predśednik Krivokapić.

On je naveo da rezultati ovog procesa treba da označe novu fazu razvoja OEBS čiji je cilj reafirmacija organizacije i produbljivanje njenih komparativnih prednosti.

Tokom boravka u Njujorku predśednik Krivokapić se susreo sa predstavnicima albanske i bošnjačke dijaspore. U otvorenoj razmjeni stavova zajednički je konstatovano da je neophodno kontinuirano i organizovano raditi na jačanju veza sa državom Crnom Gorom i u redovnoj komunikaciji rješavati eventualna otvorena pitanja.