Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. septembar 2014. 09:31

Predśednik Skupštine tokom pośete Vašigtonu imao niz bilteralnih susreta u Stejt dipartmentu i Kongresu SAD

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić se u Stejt dipartmentu susreo sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland.

Predśednik Krivokapić je zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Sjedinjene Američke  Države pružaju Crnoj Gori kada je riječ o jačanju demokratskih procesa i vladavine prava u našoj zemlji. On je naglasio da Crna Gora mora na najbolji način razumjeti poruke sa NATO samita u Velsu na kojem je i prepoznat značajan napredak naše države u procesu pristupanja Alijansi. Takođe je istakao da je dobijanje poziva za NATO tokom naredne godine, kroz intenziviranje neophodnih reformi, ključni državni proritet i katalizator dalje demokratizacije crnogorskog društva u cjelini.

Krivokapić i Nuland su se saglasili da su dalje reforme neophodan uslov pristupanja NATO alijansi. Sastanku je priustvovao i Brajan Hojt zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Predśednik Skupštine Ranko Krivokapić se u Predstavničkom domu Kongresa susreo sa kongresmeno Dagom Lambornom, predśedavajućim crnogorskog kokusa u američkom Kongresu.

“Formiranje crnogorskog kokusa, tokom moje prošlogodišnje pośete Kongresu SAD, je dogoađaj od velikog značaja, nakon čega je uslijedila i konkretna podrška Kongresa učlanjenju Crne Gore u NATO” kazao je predśednik Krivokapić i dodao da kongresmen Lamborn za to ima ogromne zasluge zbog čega ga Crna Gora doživljava velikim prijateljem. Kongresmen Lamborn je iskazao optimizam po pitanju crnogorskog dobijanja poziva za NATO tokom 2015. godine.

Krivokapić se u Senatu susreo sa senatorom Bendžaminom Kardinom, koji je i predśednik Komisije za saradnju i bezbjednost u Evropi, poznatije kao Helšinska komisija.

Predśednik Krivokapić i Kardin su pored razgovora o prilikama u Crnoj Gori razmijenili mišljenja i o političko-bezbjednosnoj situacji u Ukrajini i Bliskom istoku. Kardin je odao priznanje Krivokapiću na uspješnom predśedavanju PS OEBS očekujući i da će na novoj poziciji počasnog predśednka PS OEBS i koordinatora grupe za saradnju ruskih i ukrajinskih parlamentaraca nastaviti da doprinosi ciljevima OEBS-a.

Predśednik Krivokapić je imao susrete i sa senatorom Rodžerom Vikerom i kongresemnom Robertom Aderholtom, a pośetio je i German Maršal fond đe je razgovarao sa predśednicom GMF Karen Donfrid.

Predśednik nastavlja pośetu SAD susretima u Pentagonu i Kongresu, a učestvovće i na Parlamentarnom obavještajno-bezjednosnom forumu koji organizuje američki Kongres.