Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 20. septembar 2014. 11:25

Susret Krivokapić - Pelosi

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić se tokom pośete SAD susreo sa liderom Demokratske stranke u Predstavničkom domu i bivšom predśednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Predśednik Krivokapić je zahvalio Pelosi na kontinuitetu međusobnih susreta koji datiraju od 2007. u vrijeme kada je ona bila predśednica Predstavničkog doma SAD. On je takođe iskazao zahvalnost sagovornici što svojim velikim političkim autoritetom snažno podržava Crnu Goru u realizaciji njenih strateških političkih ciljeva, prije svega priključenja NATO alijansi. Na sastanku je obostrano ocijenjeno da je proces daljeg demeokratskog sazrijevanja koji se prvenstveno ogleda u jačanju vladavine prava od suštinske važnosti za dostizanje ključnog evroatlantskog cilja.

Kongresmenka Pelosi se tokom razgovora interesovala i za gledišta predśednika Krivokapića vezano za aktuelne bezbjednosne izazove, u prvom redu ukrajinsku krizu. Predśednik Krivokapić je informisao o svojima aktivnostima tokom predśedavanja PS OEBS i uspostavljanja dijaloga između ruskih i ukrajinskih parlamentaraca, te istakao da će na novoj poziciji u ovoj organizaciji nastaviti da doprinosi uspostavljanju povjerenja kroz intenziviranje parlamentarnih kontakata između dvije delegacije.

Predśednik Krivokapić je u Vašingtonu učesvovao na parlamentarnom obavještajno-bezjednosnom forumu. Forum organizuje američki kongres i tim povodom je organizovan  prijem za učesnike skupa koji je priredio predśednik Predstavničkog doma Džon Bener.

Na forumu na kojem su prisutvovali predśednici parlamenata kao i parlamentarci iz više evropskih država govorilo se o parlamentarnim mehanizmima kontrole nad radom obavještajnog sektora u SAD koju sprovodi Kongres, kao i o globalnim bezbjednosnim prijetnjama u svijetlu aktuelnih dešvanja u Siriji i Iraku.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić se u Kongresu susreo sa šefom američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO kongresmenom Majklom Tarnerom kojom pirlikom mu se zahvalio na njegovom velikom doprinosu uspostavljanju crnogorskog Kokusa, koji je bio prethodnica bezrezervne podrške Kongresa SAD aspiracijama Crne Gore za članstvo u NATO savez.

Predśednik Krivokapić se u Senatu susreo i sa predśednikom Potkomiteta za Evropu Senata, senatorom Kristoferom Marfijem. Senator Marfi je potencirao važnost narednih 15 mjeseci za Crnu Goru u ispunjavanju preostalih zadataka za dobijanje poziva za članstvo za NATO. On je istakao da se Crna Gora pokazala kao pouzdan saveznik i u povodu dešavanja koja se odnose za ukrajinsku krizu čime je demonstrirala iskren i partnerski odnos.

U razgovoru koji je predśednik Ranko Krivokapić imao u Pentagonu iskazano je zadovoljstvo reformom sistema odbrane i svim aktivnostima koje se sprovode na usklađivanju sa NATO standardima kako bi Crna Gora što spremnije dočekala i sami čin učlanjenja u Alijansu.

Predśednik Krivokapić se u Atlanstkom savjetu susreo sa potpredśednikom savjeta Dejmonom Vilsonoma, a prisustvovao je i ceremoniji dodjele godišnje nagrade Atlantskog savjeta, koja je ove godine dodijeljena Petru Porošenku, predśedniku Ukrajine.

Video materijal