Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 27. oktobar 2014. 15:15

Čestitka povodom Dana opštine Herceg Novi

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je povodom 28. oktobra – Dana opštine Herceg-Novi telegram čestitku građanima, v.d. predśedniku Opštine Milanu Vajagiću, predśednici SO Danijeli Đurović i odbornicima.

“Građanke i građani Novoga,

Prilika je priśetiti se svih 586 palih boraca i žrtava sa teritorije Novoga, koji su prije tačno 70 godina položili svoje živote za slobodu grada na ulazu u najljepši zaliv. Trodnevna borba za oslobođenje grada je jedan od ključnih stubova u anti-fašističkom otporu za oslobođenje Boke i primorja.

Danas je Novi, grad na obodu Evropske unije, grad vjekovne kulture i tradicije sa svojim najvećim umjetničkim biserima i domašajima. Herceg-Novi zaslužuje da ponovo plijeni svojom posebnošću i ljepotom, poput nježnog cvijeta mimoze, koju je imao 80-ih godina.

Prioritet lokalne vlast, uz pomoć države, moraju biti investicije u infrastrukturu i turističke kapacitete, sa ciljem znatno većeg angažovanja građana Novoga i time boljeg kvaliteta života. Razvoj i modernizaciju mora pratiti posebna briga o kulturnim dobrima i životnoj sredini, jer nasljeđe koje Novi nosi sa sobom je rijetkost.

Novski borci su svojom hrabrošću spasili Škver i zidine grada od agresorskog uništenja, stoga im svi dugujemo veliko hvala, a na vama ostaje da čuvate njihovu tekovinu.

U ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam vam Dan Opštine.”

Ranko Krivokapić