Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 03. novembar 2014. 13:21

Predśednik Skupštine Crne Gore bio domaćin potpredśedniku Svekineskog Narodnog Kongresa

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas u Podgorici, te bio domaćin zvanične pośete Crnoj Gori, potpredśednika Svekineskog Narodnog Kongresa Zhang Pinga.

Predśednik Krivokapić i potpredśednik Zhang Ping su ocijenili dobrim i prijateljskim odnose Crne Gore i Narodne Republike Kine. Na sastanku je konstantovan kontinuitet u sve intenzivnijoj saradnji dvije države, kako u trgovniskoj, turističkoj i naučnoj sferi.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je u razgovoru sa potpredśednikom Zhang Pingom iznio ocjenu da će istorijski poduhvat Crne Gore i projekat nad projektima kakav je auto-put, simbolički biti i put prijateljstva dvije države i dva naroda. Predśednik Krivokapić je informisao svog gosta da Skupština Crne Gore ubrzo očekuje u svojoj proceduri set dokumenata koji će značiti realizaciju projekta autoputa Bar-Boljare. “Naše generacije su imale privilegiju da odrastaju uz kultni jugoslovenski film “Most”. I danas na Đurđevića tari egzistira taj grandiozni objekat-spomenik. Sudbina je htjela da će Kina, nadamo se, izgraditi najveći lučni most i to baš u Crnoj Gori u sklopu projekta auto-puta. Taj most će biti simbol našeg prijateljstva i zamajac daljem razvoju Crne Gore”, poručio je predśednik Krivokapić.

Potpredśednik Zhang Ping je iskazao zadovoljstvo i radovanje projektu izgradnje auto-puta te iznio svoje uvjerenje da će početak realizacije ovog velikog poduhvata za Crnu Goru krenuti uskoro, te da će projekat imati prijateljsku podršku čitavog sistema. “NR Kina se integriše u novi globalni trend i Kina želi jačanje saradnje sa svijetom, a tu je i naša velika želja za jačanjem prijateljstva sa Crnom Gorom”, poruka je Zhang Pinga.

Sagovornici su podvukli da pored saradnje, kako u pomorskoj industriji (treći brod je u izgradnji), saobraćaju, postoji veliki potencijal Crne Gore da turistički primi sve veće interesovanje Kineza, jer je samo tokom prošle godine 10 miliona Kineza turistički boravilo van svoje države. Pored rasta u turizmu, zabilježen je i trgovinski rast od čak 40% na relaciji dvije ekonomije.

Skupština Crne Gore i Svekineski Narodni Kongres su istitucije o vitalnog značaja u političkom životu dvije države, te je u narednom periodu potrebno raditi na jačanju institucionalne veze ove dvije institucije. Kako u zakonodavnom procesu tako i u razmjeni iskustava koja se tiču vladavine prava i borbe protiv korupcije. U NR Kini vladavina prava i anti-korupcija zauzimaju prioritetno mjesto u državnoj agendi, stoga su sagovornici ocijenili da u toj borbi, za zajedničke ciljeve, dva Parlamenta mogu dati veliki doprinos.