Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 19. novembar 2014. 18:22

Predśednik Skupštine Crne Gore imao niz susreta u Vašingtonu

U susret obilježavanju 40 godina od potpisivanja Helsinki završnog akta, predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, učestvovao je danas na Drugom od tri kolokvijuma koje je ustanovio tokom svog mandata predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Kolokvijumi PS OEBS-a održani u Moskvi i danas u Vašingtonu, te posljednji u nizu koji će biti održan u Stokholmu naredne godine, okupljaju parlamentarce, prominentne predstavnike međunarodne zajednice, javne administracije, think tank-ova i drugih predstavnika civilnog sektora kako bi razmijenili mišljenja u budućnosti OEBS-a, odnosno, principima i smjernicama njegovog daljeg djelovanja u okvirima bezbjednosne zajednice koja se neminovno suočava sa sve većim izazovima.

Na današnjem Kolokvijumu, koji je u posebnom obilježila diskusija o ukrajinskoj krizi, ocijenjeno je da je potrebno preispitati postojeće ali i poraditi na definisanju novih principa koji bi dopunili i u isto vrijeme osigurali implementaciju onih koji su već definisani Helsinki Završnim Aktom. Isto tako, istaknuta je i neophodnost za daljim snaženjem OEBS-a kao jedinog foruma za diskusiju o bezbjednosnim pitanjima, koji, posjedujući pravilo konsenzusa da je jednako pravo svakoj od 57 zemalja da zaštite svoja prava.

Tim povodom predśednik Krivokapić je istakao sljedeće: “Kada nije moguće postići saglasnost o primjeni principa, ponekad je nužno napraviti korak nazad i makar postići sagalasnost oko zajedničkih interesa za budućnost. Bezbjednosna kriza u Evropi koju uzrokuju sukobi u Ukrajini, podriva bezbjednosnu arhitekturu OEBS-ovog regiona, i dodatno produbljuje vec postojeću ekonomsku krizu”.

Tokom pośete Vašingtonu predśednik Krivokapić razgovarao je i sa senatorom Johnom McCainom koji preuzima Odbor za odbranu i bezbjednost američkog Senata. Krivokapić i McCain primarno su razgovarali su o trenutnim dešavanjima u OEBS regionu, te o ulozi koju OSCE PA Vienna Grupa predvođena predśednikom Krivokapićem ima u nastavku dijaloga između ruskog i ukrajinskog parlamenta.

Pored toga, sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktivnostima Crne Gore u ispunjavanju obaveza za dobijanje članstva u NATO Savez.

Tokom pośete Vasingtonu, predśednik Krivokapić je imao razgovore i sa senatorima Chrisom Marphyjem, Rogerom Wickerom i Benjaminom Cardinom.