Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 12. januar 2015. 15:41

Pośete predśednika Skupštine Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS Ranko Krivokapić se tokom zvanične pośete Ujedinjenim Arapskim Emiratima susreo sa predśednikom Federalnog nacionalnog savjeta – Parlamenta UAE, Mohamed Ahmad Al Murom.

Predśednici Krivokapić i Al Mur su istakli zavidan nivo saradnje koji postoji između dvije države ističući da to predstavlja kvalitetnu snovu za njeno dodatno snaženje u svim oblastima od obostranog interesa. Predśednik Ranko Krivokapić je upoznao svog sagovornika sa političkim izazovima sa kojima se trenutno suočava Crna Gora istakavši pridruživanje u EU i NATO kao ključne izazove u procesu daljeg demokratskog sazrijevanja zemlje.

On je istakao da je sličnost između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore upravo u tome što su i jedna i duga zemlja faktor stabilnosti u svojim regionima Zapadnog Balkana odnosno Bliskog Istoka, predstavljajući na taj način dobar primjer za druge.

Predśednik Ranko Krivokapić je istakao da su UAE dobar primjer planskog, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja, što mora biti put kojim će se kretati i Crna Gora.

Predśednici Krivokapić i Al Mur su razgovarali i o najnovijim dešavanima na globalnoj političkoj sceni u kontekstu sve većeg broja izazova posebno na bezbjednosnom planu.

Predśednik Al Mur je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom razgovora na visokom nivou između dvije države, istakavši Crnu Goru kao državu sa kojom UAE žele nastaviti da razvijaju saradnju u brojnim oblastima.

Tokom susreta sa ministrom ekonomije UAE Sultan Bin Saed Al Mansurijem razgovorano je o konkretnim modalitetima ekonomskog povezivanja i saradnje. Ministar Al Mansuri je iskazao značajan interes svoje zemlje da produbljuje ekonomske odnose, prije svega u oblastima turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i uvoza hrane za kojom UAE imaju značajnu potrebu, a Crna Gora zavidan potencijal za proizvodnju.

Predśednik Krivokapić je naglasio da je za Crnu Goru posebno interesantna ekonomska saradnja sa zemljom koja je u svom regionu a i šire simbol ekonomskog prosperiteta. ”Zato je Crnoj Gori potrebna saradnja koja će biti ustanovljena na kvalitetnim osnovama, koja će biti dugoročna i podrazumijevati održive i na vladavini prava zasnovane projekte, od interesa za Crnu Goru i potencijalne investitore".