Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 10. mart 2015. 13:22

Predśednik Skupštine održao uvodno izlaganje na konferenciji “Crna Gora u susret članstvu u NATO”

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je danas imao uvodno izlaganje na konferenciji “Crna Gora u susret članstvu u NATO” u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore. Konferenciji su prisustvovali ambasadori zemalja članica NATO i predstavnici političkih partija u Crnoj Gori.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je da se Crna Gora nalazi na vatrenoj liniji, što je politička činjenica, a da tu nema ništa novo za Crnu Goru u posljednjih hiljadu godina.

"Bila je na toj liniji kad se dijelilo Rimsko carstvo, hrišćanstvo, kad se sreo islam i hrišćanstvo, i kad su se druge podjele dešavale poslije Drugog svjetskog rata. Za Crnu Goru je prirodno stanje da je na mjestu susreta različitosti", rekao je Krivokapić.

Predśednik Krivokapićje kazao da EU i NATO sarađuju, ne samo oko bezbjednosnih stvari, i da je ta saradnja sve veća. “To je dio vrijednosnog korupusa kom Crna Gora ide” ocijenio je predśednik Krivokapić.

"Teško je razdvojiti vrijednosni korpus EU i NATO, posebno u sferi bezbjednosti, broj poklapanja je izuzetan i mislim da je to ono što crnogorski parlament može da ujedini", poručio je Krivokapic.

“Mi se borimo za vrijednosti, a formu kroz koju ćemo ih iskazati najbolje će odrediti vrijeme. Mi koji znamo da je to NATO, kao devedesetih vjerujemo u snagu naše projekcije", kazao je predśednik Ranko Krivokapić, dodajući da parlamentarni dijalog na tu temu treba da bude živ i kontinuiran.

Govoreći na konferenciji predśednik Ranko Krivokapić je ocijenio da je NATO odradio svoju istorijsku ulogu, snagom vrijednosti je privlačio, a snagom moći i oružja je odvraćao, i čuvao mir. "I nema vremena kad se za mir ne treba boriti. A najbolji način da očuvate mir je da donesete teške odluke sad, da bi sačuvali mir u buducnosti".

"Odlaganje tih odluka koje garantuju mir, a NATO jeste odluka koja garantuje mir Crnoj Gori, možemo - nesvjesno, i u najboljoj namjeri, oni koji to sada ne vide tako, ugrožavati mir u budućnosti", istakao je u izlaganju Krivokapić.

Prema riječima predśednika Skupštine Krivokapića, Crna Gora je dosad bila sposobna da na velikim istorijskim raskrsnicama, čak iako trenutno poklekne, vrati se i nađe svoje mjesto u Alijansi, i tako je bilo u svakom ratu.