Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 19. maj 2015. 12:50

Drugi dan pośete predśednika Skupštine Crne Gore Mađarskoj

Drugog dana pośete Mađarskoj, đe predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na poziv predśednika Parlamentarne skupštine NATO Majkla Tarnera učestvuje na njenom proljećnjem zasijedanju, Krivokapić se sastao sa predśednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom, potpredśednikom Vlade Zsolt Semjenom i ministrom odbrane Csabom Hendom.

Na sastancima su konstatovani neupitno dobri prijateljski odnosi dvije zemlje, razvijena bilaterna saradnja na svim nivoima, sa posebnim akcentom na parlamentarnu dimenziju, te izdvojeno pitanje punopravnog članstva Crne Gore u NATO Alijansi.

Predśednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover je istakao da sa njihovog stanovišta ne postoje prepreke kada je članstvo Crne Gore u NATO Alijansu u pitanju, te iznio uvjerenje da će Crne Gora do decembarskog ministarskog sastanka ispuniti preostala očekivanja i dobiti poziv za članstvo. Kover je istakao da je poziv Crne Gore za punopravno članstvo važan iz više aspekata, posebno bezjednosne stabilizacije Balkana te insistirao na pojedinačnom vrednovanju dostignuća u procesu integracija.

U razgovorima sa zamjenikom premijera Zsoltom Semjenom, uz ponovljenu snažnu podršku pozivu za članstvo Crne Gore, iskazano je i interesovanje za aktivnosti koje se sprovode unutar OEBS-a u cilju prevazilaženja ukrajinske krize i uticaja krize na bezbjednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu. Zajednička ocjena je da će članstvo Crne Gore u NATO snažno doprijeniti smanjenju rizika destabilicaje ovog regiona.

U razgovoru sa ministrom odbrane Csabom Hendom istaknut je veliki doprinos koji je Mađarska dala u reformi pojedinih bezbjednosnih segmenata Vojske Crne Gore kao i uspješnost saradnje u Avganistanu crnogorske i mađarske vojske u okviru zajedničke jedinice. Izrečene su pune pohvalne na račun crnogorskih vojnika koji su dostojno nastavili tradiciju svojih predaka u mirovnim operacijama.