Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 06. jun 2015. 14:06

Predśednik Krivokapić govorio na 2BS Forumu

Na 2BS Forumu se obratili  i predśednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predśednik Crne Gore Filip Vujanović i ministar inostranih poslova Srbije i predśedavajući OEBS-a Ivica Dačić

Čestitajući petogodišnjicu 2BS Foruma, predśednik Krivokapić se zahvalio Atlanskom savjetu  na izuzetnom radu za interese Crne Gore i njene atlantske integracije, ali i interese cijelog regiona. On je dodao da je rad nevladinog sektora dokaz da je crnogorska demokratija vitalna, i da je spremna za punopravno članstvo.

Predśednik Krivokapić je istakao da kao parlamentarac ne može propustiti priliku da čestita kolegama šezdeset godina Parlamentarne Skupštine NATO-a, i da on predstavlja jubilej demokratske snage NATO-a.

‘’To je veliko dostignuće da NATO kroz parlamentarni dio daje nemjerljiv doprinos, ne samo da demokratski osjećaj NATO-a bude osnažen, vec da građani u NATO mogu vidjeti moćnu instituciju, čiji dio mogu biti.’’

Predśednik je istakao da je, kada smo u vremenu, kojeg svi definišu kao vrijeme neizvjesnosti ili bezbjedonosnih nereda, potrebno imati svetionike po kojima se moramo orijentisati, te da je za Crnu Goru NATO osnovni garant bezbjednosti.

 ‘’Istorija ima najmanje dobrih ocjena za one koji su spriječili najveće greške, i da ako samo za trenutak iz svojih sjećanja uklonimo NATO poslije II svjetskog rata, možemo li da zamislimo u kakvim problemima bi bila Evropa, čitav zapadni svijet i sve one zemlje koje su bile iza zavjese?’’, upitao je Krivokapić obraćajući se učesnicima skupa.

  Krivokapić je dodao da je te nemjerljive štete, koje se nikad nijesu desile, spriječio NATO, jasnom porukom moći, ali iznad toga, kako je dodao, vrijednosnim sistemom koji je branio. Istakao je da je glavna snaga NATO vrijednosni sistem koji brani, i naglasio da ako nijesmo superiorni u vrijednostima nijesmo ni u snazi.

On je kazao da vjeruje da je broj 29 srećan za Crnu Goru, jer, kako je kazao, dvije stolice je čekaju pod tim brojem u NATO i EU, i dodao da je siguran da će nova Crna Gora biti śeverno, iako je na jugu-śeverno atlanska Crna Gora.