Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 07. jul 2015. 13:20

Predśednik Skupštine Crne Gore sreo se u Helsinkiju sa predśednicom Parlamenta Finske

Predśednik Skupštine Crne Gore i počasni predśednik PS OEBS-a Ranko Krivokapić danas se u Helsinkiju sreo sa predśednicom Parlamenta Finske Marijom Lohelom.

Predśednik Ranko Krivokapić se tokom 24. Godišnjeg zasijedanja PS OEBS-a zvanično sreo sa svojom finskom koleginicom Marijom Lohelom.

Tokom susreta predśednik Ranko Krivokapić je istakao ulogu crnogorskog Parlamenta u procesu evro-atlantskih integracija – kao institucije koja po ocjenama sa evropskih i regionalnih adresa slovi za najtransparentniji, najotvoreniji i politički snažan parlament. “Skupština Crne Gore sve više postaje mjesto opšteg dijaloga i odlučivanja sa kontinuiranim snaženjem svoje ustavne funkcije kontrole i nadzora nad ostalim granama vlasti” istakao je Krivokapić.

Na sastanku je ocijenjeno da Finska daje iskrenu podršku našoj državi na evropskom putu, te da su aspiracije Crne Gore ka članstvu u NATO garant mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Iskazana je spremnost za jačanjem saradnje dva parlamenta, posebno u dijelu EU integracija kroz savjetodavnu i stručnu pomoć.

Predśednici Krivokapić i Lohela su ukazali na postojanje prostora za intenziviranje saradnje na svim poljima dvije države, posebno na ekonomskom. Sagovornici su se saglasili da jačanje vladavine prava otvara prostor investicijama i državu čini značajno privlačnom za investitore.

Predśednik Krivokapić se zahvalio predśednici Loheli na stručnoj pomoći koju Finaska pruža Crnoj Gori u oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24, kao i u oblasti obrazovanja i upravljanja granicama.