Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 19. oktobar 2015. 10:55

Čestitka povodom 25 godina od objavljivanja prvog broja nedjeljnika “Monitor”

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je, povodom 19. oktobra – 25 godina od objavljivanja prvog broja nedjeljnika “Monitor”, čestitku osnivačima, urednicima, novinarima i čitaocima ovog Nedjeljnika.

Poštovani,

Neđeljnik “Monitor” je perom stao pred mač prije četvrt vijeka. U vremenu mraka, ponora i opšte društvene dekadencije. Tih godina oni koji su stajali rame uz rame čineći anti-ratni pokret su imali čime nahraniti dušu i crpiti energiju iz autorskih tekstova novinara “Monitora”.

Istorija nema dobre mjere za one koji spriječe velike štete. Samo izbrišite “Monitor” sa političko-društvene, medijske, scene u proteklih 25 godina i dobićete sliku crnila, jednoumnog medijskog tona diktiranog iz kabineta ratnohuškačkih i velikodržavnih projekata. Ni anti-ratnog pokreta ne bi bilo u toj snazi da nije bilo “Monitora”.

Svi mi koji smo bili na pravoj strani istorije duboko emotivno smo vezani za “Monitor”. Vrijednosti koje smo tada branili građanska, nezavnisna i evroatlantska Crna Gora postaju istorijske pobjede Crne Gore.

Vremena su se promijenila i donijela nove izazove. Izvanjci su zavladali medijskim prostorom Crne Gore. I sada je, kao i tada, teško pročitati istinu, rijetkost je i profesionalni novinar. Onda su poslenici javne riječi bili na meti velikodržavlja i nacionalizma, danas su na meti korupcijskih klanova i sumnjivog krupnog kapitala.

U želji da “Monitor” ostane trajna demokratska institucija evro-atlantske Crne Gore, duboko poštujući vašu borbu za slobodno i profesionalno novinarstvo, želim vam da vaša pera i kada pogriješe očuvaju vjeru u potpunu posvećenost “Monitora” slobodnoj, demokratskoj i socijalno pravednoj Crnoj Gori.

Sa poštovanjem,

Ranko Krivokapić